Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Razor Edge
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Razor Edge

Bilo je samo pitanje trenutka kada će neko napraviti ovakav uređaj. Jedino sam iznenađen što je isti pod Windows OS. Smeo sam se zakleti da će Android biti prvi koji će nositi jedan ovakav uređaj. Da vidimo šta je to Razor predstavio na ovogodišnjem CES-u.

Šta je dakle Razor Edge? U pitanju je tablet sa ekranom od 10,1" koga od ostatka sličnih uređaja izdvajaju periferije, mogućnosti... i za nepoverovati da sve to radi pod punim windows 8 operativnim sistemom.
Gospodo Gejmeri (da, G velikim slovom), predstavljam vam prvi gejmerski tablet.


"It’s a Tablet, It’s a PC, It’s a Console..."


Razor je firma našoj javnosti poznata po perifernim uređajima kao što su miševi, tastature i sl. Ovog puta Razor je razradio svoj postojeći projekat Fiona. Edge u startu izgleda kao posebno parče hardvera. Ako ćemo pravo, ovo je trenutno najbliže što jedan tablet može prići x86 arhitekturi. Tablet dolazi u osnovnoj i pro verziji a razlike su u snazi hardvera. Interesantnija ali i skuplja PRO verzija je opremljena sa Intel i7 dual core procesorom na 1,9ghz. Tu je 8gb ddr3 memorije, 128/256 gb ssd rom memorije i na kraju gpu nVidia GT 640M LE (ili intel HD4000 u zavisnosti od modela). Ovaj model košta oko $1300 i za 300 dolara je skuplji od osnovnog modela. Ekran je 10,1" na IPS matrici i u rezoluciji 1366x758px.
Od priključaka ima USB 3.0, audio 3.5mm. Zatim tu je niz mikrofona, stereo zvučnici, HD web kamera 2mpx, wlan itd. Baterija je od 40Wh.



Na prvi pogled deluje kao malo jači tablet ali kada se pored njega poređaju periferije onda svakako predstavlja klasu za sebe. U pitanju su kućna konzola, gejming konzola i dock tastatura. Sam tablet je malo deblji nego ostali tableti, čak duplo deblji od iPada.

Da krenemo od tastature. Postavljen u svoje ležište u docku, Edge najviše podseća na neki notepad po dimenzijama i obliku. U pitanju je puna qwerty tastatura a tu je dodatna baterija što je svakako i standard kod ovakvih periferija. U ovoj kombinaciji Edge se može u potpunosti smatrati PC-jem u malom. Dock tastatura ima svoje ulaze tako da se može povezati i sa mišem i sl.



Home dock se najkraće može opisati kao postolje koje će tablet držati u uspravnom položaju. S obzirom da Edge nema integrisan audio izlaz, ovaj dock je možda i najneophodniji. Pored audio izlaza tu su tri USB izlaza i HDMI. Odlična kombinacija za korišćenje tableta kao konzole za igranje pošto se može povezati sa par džojpeda i HD televizorom.

I na kraju gejmped kontroler. Edge leže u njega kao ruka u rukavicu. Sa obe strane su rukohvati sa komandama. Oba imaju po jednu analognu palicu i po šest tastera. Svi tasteri imaju pozadinsko osvetljenje. Tu je i vibracija.



S obzirom da svi ovi dodaci, plus još jedna baterija dižu cenu za nekih 600 dolara jasno je da je u pitanju veoma skupa igračka. Trenutno ne postoji ništa slično pa ne možemo reći pravi odnos cene i mogućnosti. Ali mogućnosti su mu zaista velike. Na ovom tabletu se može pokrenuti skoro sve što i na vešem desktop računari, samo u umanjenoj varijanti i bez kablova. Jeste, to isto mogu i laptopovi, ali ne i tableti. Svakako je da je pitanje hoće li ovo zaživeti ili ostati na pokušaju.



Običnim smrtnicima ostaje samo da sanjaju kako izgleda igrati novi CoD na nekom proplanku naslonjen leđima na drvo i to na "ručnoj konzoli". Ovo svakako neće biti jedinstven primer. Za očekivati je da i drugi proizvođači izađu sa sličnim rešenjima. Sa konkurencijom i cena mora da ide dole. Zatim, čisto sumnjam da ovakvo nešto bez Androida može da prođe.

E da, CoD neće na Androidu...


Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*