Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -ZTE Blade III
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

ZTE Blade III

Kako se počela približavati praznična sezona tako su provajderi u našoj zemlji napunili korpu sa novim modelima telefona. Ponuda će svakako zadovoljiti i iskusnije korisnike ali i one manje iskusne. U zavisnosti od potreba, cene i kvaliteta u nekom srednjem (budžet) segmentu ističu se nekoliko modela u ponudi. Jedan od njih je ZTE Blade III.

ZTE je kineski proizvođač mobilnih telefona u strahovitoj ekspanziji i trenutno zauzima visoko četvrto mesto po broju prodatih primeraka u svetu. O ambicijama kompanije neću govoriti ovom prilikom ali dovoljno je napomenuti američku rampu koju mnogi vide kao strah Amerike od preplavljivanja tržišta jeftinim telefonima i sličnim uređajima.

Blade polako ali sigurno postaje brend ZTE-a a ovo je već treći aparat sa ovim imenom. Onaj FTV model ne bih svrstao pošto je to u osnovi našminkana jedinica. Trojka izlazi nepunu godinu po izlasku dvojke. Šta nam to ZTE nudi novo kada su toliko požurili?



Da krenemo od specifikacija:

  • dimenzije 123x63,5x10mm,
  • težina 130gr,
  • ekran TFT kapacitativni, 256k boja,
  • 480x800px, dijagonala 4", 233ppi gustina,
  • memorija 4gb rom, 512mb ram
  • HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, Bluetooth,
  • kamera 5mpx, 2592x1944px, autofokus, geo-taging,
  • cpu 1ghz,
  • gpu Adreno 200,
  • čipset Qualcomm MSM7227A Snapdragon,
  • OS Android v4.0 Ice Crem Sandwitch.

Telefon mi je bio na korišćenju veoma kratko i uglavnom u večernjim časovima tako da se izvinjavam unapred za eventualne propuste.



U pitanju je telefon klasičnog izgleda, sa par detalja koji ga izdvajaju iz gomile. ZTE telefoni mi nikada nisu ulivali neko poverenje u čvrstinu pa tako ni ovaj, iako na sebi ima detalja od metala i aluminijuma. Aparat je oivičen sa metalnim ramom koji prati telefon po obodu sve do ispod ekrana i tu prestaje. Ispod tog rama se nalazi aluminijumska lajsna koja prati telefon u krug. Poklopac baterije je od plastike presvučene gumom i telefon lepo i sigurno leži u ruci. Postoji blago ispupčenje za kameru i prorez za zvučnik. Po donjem obodu se našlo mesta za mikro USB ulaz i mikrofon, sa leve strane taster za volume koji ima lufta kol'ko nećeš, i iznad 3,5mm audio izlaz, taster za paljenje/gašenje i malena rupica za mikrofon za video snimanje. Onoliko koliko je taster on/off dobro urađen i ima kratak i precizan hod, toliko taster volume ima lufta u svim pravcima. Svo vreme sam se bojao da ne ispadne. Poklopac baterije se malo teže otvara i neophodno je biti pažljiv, mada je to nešto što se ne otvara svaki dan. Mesto za mikroSD karticu nije blokirano ni sa čim, tako da se može nesmetano vaditi. Prednjom stranom dominira ekran od 4 inča a ispod četiri Android tastera koja su karakteristična za Gingerbread a ne za Ice Cream Sandwitch. Iznad ekrana su zvučnik, led dioda i senzor blizine. Zamerku upućujem kombinaciji više materijala u spoljašnjoj izradi. Uvođenje plastike, aluminijuma i metala (ne previše sjajnog) je isto kao da ima tri različite boje na sebi.



Trojka je povećala ekran u odnosu na svog prethodnika ali i zadržala rezoluciju od 480x800px što znači i da se gustina piksela u toliko smanjila, sa 267ppi na dvojci, na 233ppi u ovom aparatu. Ako izuzmemo suve brojke, prikaz na ekranu deluje odlično sa pristojnim uglom vidljivosti i odličnim pozadinskim osvetljenjem. Odziv na dodir je dobar i precizan.

Velike zamerke sam imao na lock screen-ove telefona v2xx Androida pošto su se obično otključavali/zaključavali povlačenjem prsta na gore/dole. Tako su se uglavnom primali/odbijali pozivi. Tako su se nehotice i odbijali pozivi pri izvlačenju telefona iz džepa natopljenog znojem. Ovde to nije slučaj, a koliko vidim svi telefoni koje pokreće ICS i više, imaju slična rešenja. Naime pri "buđenju" telefona pojavljuje se lock screen sa poljem koje treba pritisnuti da bi se nakon kratke animacije telefon otključao. Pored te funkcije, ukoliko se povuče prstom iz polja na neku stranu pojavljuje se šest opcija: poruke, poziv, izbor režima zvona, kalendar, mejl i kamera. Odabirom neke od ponuđenih opcija ide se direktno na nju. Ove prečice se mogu mapirati po želji.



Korisničko okruženje je klasično za ICS. ZTE i nije previše menjao Google Vanila koncept. Postoje određene stvari za podešavanje. Na primer, može se menjati da li će se ikonice pri skrolovanju ekrana levo/desno, kotrljati, uvijati, preklapati, itd. Ima desetak ponuđenih opcija tako da UI (korisničko okruženje) ne može da dosadi. Pod haubom kuca Snapdragon od 1ghz uz pomoć 512mb rama. Ovakav hardver se nalazi i u Blade-u  II pa se postavlja pitanje da li se ovaj telefon isplati uzeti kada nudi isto što i prethodnik uz malo veći ali i siromašniji ekran. Tu je i ICS, naravno, ali zar nije bilo bolje da su pružili update na ICS za dvojku? Odgovor se možda krije u najavljenom Blade III PRO koji će imati dvojezgarni procesor.
Ovaj telefon sagledavajući sve najviše liči na prepakovani Blade II. Prisustvo četiri Gingerbread tastera na aparatu koji pokreće ICS to donekle potvrđuju.
Izuzimajući sve ovo, mašina radi k'o sat. U principu, sve što se moglo pokrenuti na dvojci može i ovde. Igre na većem ekranu svakako više dolaze do izražaja, kao i video klipovi.



Šta reći za kameru? Senzor od 5mpx koliko sam video ne daje loše fotke. Ja sam ga, na žalost, probao u uslovima slabog osvetljenja, tako da su fotke još i dobre. Da podsetim, ovaj aparat nema blic. Autofokus radi odlično, naravno, možete fokus promeniti tapkanjem po ekranu na željeni objekt. Ono što donosi razočarenje je nedostatak prednje (sekundarne) kamere. Dakle prednje kamere NEMA. Iako na GSM Areni piše da ima, on NEMA. Fail na kvadrat. Ujedno i korak nazad u odnosu na prethodnika. Blade II je imao i blic, ovaj nema. Evo uporednog testa.

GPS me je prijatno iznenadio. Malo sporije locira za moj ukus, ali je pogodio u dva metra. Što je svakako plus. Reprodukcija video klipova je "šarena". Neki klipovi su radili dobro, neki su štucali. Zvuk je ok, možda malo tiši (recimo budilnik). Na slušalicama mi je bilo malo brundanja kada sam ga odvrnuo do kraja, ali to je ok. Na stepenu glasnoće na kojem inače slušam, sasvim lepo reprodukuje zvuk. Baterija je li-ion od 1600mAh što je sasvim dovoljno i izgura do dva dana maltretiranja. Interesantno da softver update nije u about sekciji, već ima neku svoju zasebnu aplikaciju.

Zašto ZTE nije ubacio Jelie Bean u ovaj uređaj? Verovatno isto zato što ni u prethodnika nije ubacio ICS već Gingerbread. U celini gledano, trojka mi mnogo liči na prepakovanu dvojku. Sa ICS i ekranom od 4" ali bez blica, sekundarne kamere isl. Na netu se mogu naći pritužbe da se telefon puni "sto godina", da ne radi kako treba sa određenim mikroSD karticama, da baguje... Ja nisam imao susret sa ovim problemima.

Ako bismo pravili poređenja ovog telefona po karakteristikama i ceni, pored Blade II, pravo poređenje bi bilo Huawei G300. Blade trojka je možda i bolja od dvojke što zbog ICS-a, što novije generacije CPU(45nm-65nm). Ascend G300 ima IPS ekran i mogućnost nadogradnje na ICS ali slabiju bateriju, tako da je pravi uređaj za poređenje.

Da li uzeti ovaj telefon? Rečenice tipa: to je ZTE, kinez itd. ne piju vodu. Zte je trenutno četvrti proizvođač mobilnih uređaja u svetu i svoje proizvode prodaje povoljno. Hardver koji se krije pod haubom nose i modeli LG-ja, Alkatela itd. ZTE je napravio dobar telefon, telefon koji će naše svakodnevne potrebe da izvrši bez problema, ima dopadljiv dizajn i povoljan je.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Dejan

    Glupo je generalizovati. Činjenica je da kinezi prave kako prave, ali je i činjenica da se i iPhone radi u Kini. Verovatno si natrčao na loš primerka a ako je u garanciji, onda ih malo pritegni i kukaj za zamenu.

  2. NmN

    Ljudi imam zte blade 3 vec dva meseca telefon je do jaja,ALI ga nosim vec dva puta u servis znachi epic fail kinez je kinez nikako ne uzimati.......ja sam se zajebo

  3. dekip

    Hvala, care.

  4. Pekica

    Svaka cast care!

  5. Dejan

    Ako ti je ona bitna onda traži svoj telefon na drugom mestu.

  6. dara

    hvala, sto si razjasnio nedoumicu oko sec kamere, nista od kupovine :-)

  7. dekip

    Drago mi je da sam pomogao. Nadam se da ćeš u poruci reći za koji si se telefon odlučio i kakvi su ti utisci. Ovom prilikom želim da dodam da je ovo telefon sa najjačom vibracijom koji sam imao prilike da držim u rukama.

  8. Zoran Stefanovic

    Hvala na informativnom tekstu. Delimicno mi je pomogao pri izboru aparata.