Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Telenor Smart HD (aka Alcatel OT-995)
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Telenor Smart HD (aka Alcatel OT-995)

U nižem cenovnom rangu sa cenom od 200€ do 250€ odavno nije bilo interesantnijeg telefona. Odmah da razjasnimo, Telenor Smart HD nije ništa drugo do Alkatel OT-995. U svojoj ponudi Telenor ima još dva modela, takođe Alkatela ali znatno slabijih performansi. Ako izuzmemo nalepnicu Telenora i odsustvo Alkatelovog naziva na licu telefona, fizičke razlike nema. Ipak u samom telefonu u settings->about phone->model number ne stoji Alkatel OT-995 već Telenor_Smart_HD. Tu telefon prestaje da bude Telenor a počinje Alkatel. Na nalepnici ispod baterije piše one touch 995, na bateriji Alkatel, takođe na punjaču...





Dobro, pa kakav je ovo telefon? Krenućemo od pakovanja.U kutiji se nalazi:

  • telefon
  • li-jon baterija
  • punjač sa USB kablom
  • mikro SD kartica
  • slušalice
  • uputstvo za upotrebu


Dizajn telefona je klasičan monoblok sa zaobljenim ivicama (usput, za ovaj dizajn je Apple nedavno zaštitio patent!?). Dimenzije su 128x68x9,8 i nazvao bih ih nužnim za veličinu ekrana. Dominira ogroman ekran od 4,3 inča. Iznad ekrana je zvučnik, kamera, senzor blizine i signalna led dioda. Ispod ekrana se nalaze četiri "tač" tastera. Na poleđini  se nalazi kamera, led fleš, zvučnik i jedna malena rupica za koju samo pretpostavljam da krije nešto poput bipera. Na gornjem obodu se nalazi taster za paljenje/gašenje i 3,5mm audio izlaz. Sa leve strane ulaz za USB/punjač i taster za podešavanje jačine zvučnika. Sa donje strane je HDMI izlaz. Desna strana je slobodna.

Sam telefon izgleda elegantno. Ne previše debeo i veliki onoliko koliko je neophodno. Poklopac baterije je presvučen gumom i nema opasnosti da će ispasti iz ruku. Zaobljen je dovoljno da bi ga mogli nazvati klasikom. Kućište odaje utisak čvrstoće i kvaliteta. Neminovno je poređenje sa modelom ZTE Grand X koji deluje isuviše plastično i čak bih rekao da se pod rukom ugiba. OT-995 je čvrst sa finim sklopovima i preciznim linijama. Težina od 124gr odaje utisak da nešto imate u ruci za razliku od pomenutog ZTE koji je osetno laganiji i koji ni ne osećate da ga imate u ruci. Jedna od zamerki ide na račun tastera za paljenj/gašenje koji je možda predubok i malo nezgodan da se pritisne.

Šta se krije pod haubom? Ovo su specifikacije:
  • os 2.3.4
  • dimenzije 128mmx68mmx9,8mm težina 124gr
  • ekran 4.3 inča (480pxx800px)
  • senzor svetla, senzor blizine
  • baterija 1500mAh
  • cpu 1,4ghz jedno jezgro
  • gpu Adreno 205
  • memorija 512mb RAM 2048mb ROM
  • mikro SD kartica do 32gb
  • zadnja kamera 5mpx
  • prednja vga
  • gps, wifi, fm radio sa rds...

Ono što prvo upada u oči je svakako ekran i verovatno je to "ono" što prodaje ovaj telefon. Veliki displej visoke rezolucije daje zaista lepu sliku. Telefon ima neku vrstu zaštite koja u zavisnosti od spoljnog svetla smanjuje osvetljenje ekrana što je primetnu u radu i verovatno korisno zbog autonomije ali pomalo smeta. Tip ekrana je kapacitativni WVGA TFT i nemam zamerku na prikaz čak ni pri direktnom sunčevom svetlu. Uglovi vidljivosti su odlični. A HD video 720p na ekranu konkurenciju ostavlja u prašini. 1080p video nisam uspeo da pokrenem ali to je već do hardvera.
Prosto neverovanto da telefon u ovom cenovnom rangu dobije ovako kvalitetan ekran. Svaka čast.





Ako me je ekran očarao baterija sigurno nije. Sa svojih 1500mAh jedva izdrži dan i to umerenog korišćenja. Mislim da se niko ne bi bunio da za koji evro više ima telefon sa jačom baterijom. Gašenje nepotrebnih aplikacija je neminovnost. Bateriji treba dva sata da se napuni a 14 sati razgovora da se isprazni. Internet je posebna priča. Priče da baterija traje dva do tri dana a da pritom imate sate razgovora i surfovanja netom ne piju vodu. Bar ne za ovaj model koji sam ja koristio.

Količina ugrađene memorije je sasvim dovoljna. Nije dovoljna za one koji žele da instaliraju baš svaku aplikaciju sa Gugl Pleja. U osnovi problem pravi verzija Androida a to je 2.3.4 Gingerbread. Na horizontu se pomalja ICS (Ice Cream Sandwitch 4.0) koji će omogućiti instalaciju na karticu a dotle se moramo zadovoljiti sa ovim što ima. Jedan od pluseva je i taj što nije neophodno skinuti bateriju da bi se izvadila mikro SD kartica.

Kada smo kod ICS-a, treba napomenuti da je ova verzija najavljena lai da je zvanično još nema. Postoji francuska verzija koja se može podići a uputstvo kako naći ćete ovde.

Qualcomm-ov procesor na 1,4ghz (msm8255t) u saradnji sa grafičkim čipom i memorijom radi sasvim dobro. Nisam primetio bilo kakva usporavanja. Igre poput Angry Birdsa prosto lete tako da ostale aplikacije neću ni da pominjem. Opet, za svoju cenu, ovaj telefon nudi odlične performanse. Alkatel je upario sa Gingerbreadom SPB 3D Shell da bi ga vizuelno podigao na još viši nivo. Uopšteno, u pitanju je svojevrstan karusel sa 7 stranica od kojih je jedna home screen. Ostale su popunjene raznim ikonama i vidžetima ali se mogu menjati po želji.

HDMI izlaz je nešto što pozdravljam na ovom modelu ali ne pozdravljam to što u kutiji nisam našao HDMI kabl. U svakom slučaju, 32PFL4606H se uopšte ne buni da reprodukuje sliku i svakako je još jedan korak napred u povećavanju mogućnosti kućne multimedije. Nisu potrebni nikakvi drajveri da bi se telefon koristio u USB Mass Media Storage režimu što je još jedan plus.

Kamera je 5mpx i snima u rezoluciji 2592px x 1944px. Pored toga tu su autofokus, led blic, geo-taging... Sa slikama sam zadovoljan. Ne mogu se porediti sa nekim slikama skupljih modela ali za aparat u ovom cenovnom rangu su dobre. Ako ništa, bar nema crvene fleke po sred slike (koja ima i neki svoj stručan naziv) što možete videti sa slike. Noćne fotke su pune šuma.





Video snima u 720p i u 30fps.  Autofokus odlično radi svoj posao u toku snimanja a mikrofon u dobroj meri filtrira šum. Opet, za telefon ovog cenovnog ranga, respekt.


Pogledati u 720p kvalitetu.

Šta reći o osnovnoj nameni telefona - telefoniranju? Zvuk je čist i jasan. Možda malo tiši na slušalicama. Ali zato mi se ne sviđa nedostatak "pametnog biranja" koji sam imao prilike da vidim kod nekih HTC modela.

Sa kojim modelima uporediti ovaj telefon? Možda Optimus Black, ZTE Grand X, Lumia 710... Od nekih je bolji, od nekih slabiji. Ali jedno je sigurno, sa ovim telefonom imaćete sve što vam je potrebno. U ovom slučaju bilo da kupujete Alkatel za ~220 evra ili Smart HD kroz neki Telenorov paket, dobićete odličan telefon za male pare. A budućom nadogradnjom na ICS telefon će dobiti boost performansi. Treba se zapitati koliko je opravdano dati 500+ evra za ... ipak samo telefon.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Dejan

    Ko hoce da napravi screenshot na ovom telefonu evo kako. Morate pritisnuti dugme za ZAKLJUCAVNJE i dugme za SMAJNIVANJE (-) istovremeno drzite tako 2 sekunde i zatim screenshot sliku nalazite u galeriji.

  2. Dejan

    Zdravo. Ja imam takodje ovaj telefon "Telenor smart HD". Skoro u potpunosti se slazem sa mojim imenjakom . Postoji samo jedna mana(na mom tel.)ne znam za ostale.A to je otkad mi se software azurirao na verziju 4.0.4 telefon je poceo da baguje znaci moram da ga dva do tri puta nedeljno iskljucim i ukljucim da ne bi kocio. Nemam pojma moze li da se vrati stara verz. ali ovako koci inace je te. OK

  3. Makro

    Trenutno mi je ICS 4.0.4 pa me zanima kako da vratim onaj izvorni izgled, nrp Gingerbread 2.3.6? Kupio sam u nekoj prodavnici.

  4. Max

    Kako da smanjim broj homescreen-ova, posto ovdje imam 5, a ja hocu samo 3

  5. Nikola Dragovic

    Interesuje me kako da prebacim kontakte sa outlok-a na alcatel...... HVALA, Nikola

  6. Dejan

    Ako je na ICS onda možeš sa volume down+power. Snimak će ti biti u galeriji. Ako nije, onda ćeš morati da se pozabaviš marketom a vidim da je potrebno i rutovati telefon. Još jedan razlog da se Telenor napljuje najstrašnije. Bar mi što smo fon uzeli od njih.

  7. tina

    zanima me print screen za ovaj telefon, jer nijedna aplikacija sa google playa ne odgovara

  8. Dilazarro

    U sustini nije los telefon,ali meni mnogo koci,desilo mi se da je nacisto blokirao,da sam ga reklamirao telenoru. Bio je par dana kod njih ubacili nov softver,medjutim ista prica. Malo radi fino pa opet baguje i tako..

  9. Dejan

    @Marko Jedna od opcija je da restartuješ telefon. A kako nisi uspeo? Nemaš opciju switch camera ili ne reaguje?

  10. Marko Grujić

    Dejane, ipak nisam uspeo da prebacim kameru, ne znam zašto...

  11. Jelena

    Kako da instaliram Viber na telefonu Alcatel ot 995 jer preko google playa ne moze jer ne posti ta stavka u nasoj zemlji? a ne znam kolkiko i da li je bezbedno instalirati ga van google playa?

  12. Dejan

    @Marko Grujić via Facebook. Marko me pitao kako da uključi prednju kameru. Zapravo je veoma prosto: kamera, pa menu (levo tač dugme), switch camera. Isto i za video.

  13. Dejan

    Ubodeš USB kabl u komp i telefon, na telefonu spustiš notification bar i klikneš "USB conected", zatim klikneš "Mount", zatim "Ok". Na kompu ćeš mu pristupiti preko bilo kakvog file menadžera. To može biti i preko desktop ikonice computer, zatim devices with removable storage i tu naći removable disk koji do tada nisi imao. Ja lično koristim Total Commander za apsolutno sve i svašta tako da...

  14. Dejan

    Vidi, ako bilo šta ne radi i u garanciji je, jasno je šta činiti. Sa druge strane, šta će ti bilo kakav Android Menadžer? I tebi i drugima?

  15. nele

    imam problema sa smart hd fonom kada ga prikačim no komp kao daga nisam ni kačio ni jedan komp ništa ne registruje predhodni uan touch radio super čim ukljjucim usb pokrene android menager i komp ga odmah prepozna

  16. Dejan

    Za 10k+ dindži na šest rata uz PS500 paket u Telenoru je best buy. Ne vidim ni jedan model koji je bolji a za približno iste pare. Jedino što još uvek(!?) nema ICS.