Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -4k Televizija
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

4k Televizija

Verovatno ste već čuli za termin 4k televizije. Bilo je reči o tome u našim medijima. Mnogi proizvođači su već najavili svoje uređaje a među njima nezaobilazni Sony, zatim Sharp itd. Svoje mesto u vašem domu vide u velikim prostorijama sa velikim zidom. Ali šta je zapravo to 4k?

4K je... ?

4k je termin koji se odnosi na rezoluciju slike u megapikselima. Kao što znamo, piksel je tačka koja čini sliku. Trenutno su najrasprostranjeniji HD Ready i Full HD televizori. Full HD ima rezoluciju 1080p što u prevodu znači da je rezolucija njegovog ekrana 1920x1080px i takvi ekrani daju veoma čistu i jasnu sliku ali do veličine od 42". Već preko toga pikseli nisu tako gusti i postaju primetni kada se približimo. HD Ready je budžet varijanta HD televizora i ona gubi smisao preko 32". Ovde treba napomenuti da veličina ekrana ne diktira broj piksela na njemu. Full HD ekran ima potpuno isti broj piksela imao on 50" ili imao 20".



4k i 8k spadaju u grupu UHD televizija što u prevodu znači Ultra High Definition. Dok je 8k još daleko, 4k je praktično već u radnjama. 4k je rezolucija od 3840x2160px ili 8,3mpx. Ovo nije striktna rezolucija 4k pošto ona može biti i malo veća i zapravo se vezuje za horizontalnu rezoluciju, u ovom slučaju 3840px. Zbog većeg broja piksela veliki ekrani ne gube na oštrini i kvalitetu i kao takvi se mogu izrađivati u mnogo većim dimenzijama od dosadašnjih.

Gde da ih nabavimo?

Televizori u 4k formatu kojih trenutno ima na tržištu (ne znam za naše) su uglavnom velike dijagonale i sa cenom od minimum 4 nule. Od povoljnijih sam našao samo Sharp PN-K321 od 32" i cenom od 5,500 US dolara. Ovaj TV je mali za svoje mogućnosti tako da se stvarno ne isplati. HD u ovom rangu vrši odličan posao.

Jel' to dostupno?

Šta pustiti na ovakvom televizoru? U Koreji je eksperimentalno pušten jedan program a postoje neki pokušaji za streming preko interneta. Problem je što je u pitanju velika količina podataka i potrebna je baš dobra internet veza. Od kućnih uređaja jedino Blue Ray disk ima kapacitet ali plejeri trenutno nemaju mogućnosti za pokretanje. To će se svakako promeniti u skorijoj budućnosti. Za sada cena predstavlja veliku prepreku za ove televizore. Ona će vremenom svakako opasti ali dok ne bude prišla aktuelnim televizorima neće moći da potisne klasične HD iz naših domova. Da ne pričamo o prostoru.



Cool! A može li se taj video napraviti?

Da li će vaš telefon (ili fotoaparat) od 8 mpx rezolucije senzora biti sposoban da da 4k sliku ili video? Video kod takvih uređaja se obično snima u mnogo manjoj rezoluciji nego što su slike na istom aparatu. Dalje, veliki broj megapiksela ne znači automatski da će vaš zapis ujedno biti i kvalitetan. Kod slabijih (čitaj jeftinijih) uređaja broj megapiksela je često marketinški trik i služi samo da poboljša prodaju kod neinformisanih kupaca. Slike na takvim uređajima kada se puste u punoj rezoluciji obično izgledaju mutno. To je zato što je senzor sposoban da izbaci zapis u velikoj rezoluciji ali ne i da da kvalitet a odstrani šum i sl.

Trenutno su za pun 4k video zapis sposobna tek nekolicina uređaja i svi se mogu svrstati u profesionalne uređaje. Tu je Sony F65, JVC, zatim par Canona EOS serije i moj favorit GoPro Hero3 ali Black Edition. O cenama ne bih ovaj put...

E, a da li nam to stvarno treba?

Činjenica je da su ovi televizori papreno skupi i da nisu dostupni ni stanovnicima ekonomski razvijenijih država. Takođe je činjenica da nemaju svi dnevne sobe dovoljno velike da bi se u njih stavio televizor sa ekranom dijagonale dva metra. Dalje, ekran 4k rezolucije ispod 42" nema šta da traži pored Full HD televizora iste dijagonale, pogotovo kroz prizmu cene.



Ako u prosečnu dnevnu sobu stavite 42" Full HD (1080P) i HD Ready (720p) i sednete na 4-5m udaljenosti a pri tom ne znate koji je koji, nećete moći da vidite razliku. Ako bi pored ova dva stavili jedan 4k 42" on bi se utopio u ova dva. Razliku ćete primetiti samo ako dođete blizu. Za klasične dnevne sobe televizori dijagonale 32" - 42" su ono što je najprihvatljivije. Niko neće staviti ekran od 102" u sobu od 20 kvadrata.

Znači, od toga nema ništa!

4K rezolucija bi i mogla da ima primenu u video projektorima ali za svakodnevno praćenje tv sadržaja za sada svakako ne. Jedna od prednosti 4k televizije bi bila 3d televizija. Ako bi se 4k razvijala u tom pravcu onda joj je budućnost svetla, ali ako je samo u pitanju trka za još jedan piksel više onda je to samo još jedan skup sport.



Ipak, treba prihvatiti činjenicu da će pre ili kasnije HD televizori nestati iz naših dnevnih soba kao što su nestali crno-beli ali kada cena 4k televizora bude na nivou cena sadašnjih Full HD tv-a. Dotle je rezervisana za one koji pored četiri Ferarija i tri Lamborginija ne mogu da uparkiraju i onog Vejrona kojeg su kupili za godišnjicu braka.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Dejan

    U delu teksta "Gde da ih nabavimo?" sam pomenuo okvirne cene. S obzirom na tehnologiju koja je u povoju, na našem tržištu ih zvanično nema. Mogu se poručiti iz inostranstva kao i sve drugo. Inače NE pominjem nijednog dobavljača ili radnju, osim ako je to nemoguće izbeći. Recimo Telenor i rebrendirane telefone. Isto važi i za cene.

  2. sasa

    Sve je ovo lepo i krasno,ali zaboravili ste cenu :-(( Malo je glupo citati tekstove o tv,kompjuterima,autima itd.u kojima nema cene.Napisite barem priblizno koliko ce da kosta.Veliki pozdrav.