Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Knock, knock, budućnosti evo me!
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Knock, knock, budućnosti evo me!

Ma koliko se drugi busali u grudi i postavljali sebe na IT tron, on pripada drugom. Epl i njemu slični nisu Samsungu ni do kolena. Tek mi sada smeta monopolistička i kapitalistička presuda nad Samsungom i pobeda Epla, firme koja živi od tri-četiri proizvoda i vešte manipulacije nad masom ljudi željne nečeg unikatnog i posebnog. Vreme će pokazati da je to ipak samo pirova pobeda.

Ono što je Samsung najavio i što su mnogi videli kao nedostižan san, Samsung je ovih dana predstavio u formi prototipa. Da, Samsung svoje snove živi i pruža nama da sanjamo otvorenih očiju. Na International CES-u u Las Vegasu Samsung je šokirao javnost tresnuvši joj u lice uređaje nezamislivih svojstava. Od 11. januara kreću potresi IT scene koje je prouzrokovao na ovom sajmu i koji će, kako stvari stoje, potrajati.



Pored nekoliko uređaja i prototipova, Brajan Berkeli, direktor Samsung Elektroniksa, je svetu predstavio prve uređaje sa savitljivim ekranom. Među prvim uređajima koje je predstavio je uređaj malih dimenzija u čijem se produžetku nalazi veoma tanak savitljivi ekran. Ako sam dobro razumeo, ekran je debeo nekih 0,27mm. U pitanju je takozvani Youm Flexible OLED Display. U pitanju je ekr... pardon, tanka fleksibilna folija od plastike ili metala presvučena organskim LED diodama (OLED). Samsung je uspeo da reši problem da zadrži organska jedinjenja dalje od vazduha i time postigao da se oni ravnomerno rasporede po savitljivom displeju. Iste ove organske diode Samsung već uveliko koristi u svojim, sada već klasičnim telefonima. Ovako nešto nije moguće postići sa tečnim kristalima (LCD). Trenutno, Samsugov novi displej nije moguće presaviti, već samo saviti. U debljem delu telefona koji je veličine kutije šibica, se nalazi hardver, baterija, konektori i tasteri. Ostaje da se vidi kako će biti rešeno korišćenje ovakvih displeja u formi ekrana na dodir, pošto nije lako koristiti ekran koji se pod prstima ugiba. Inače, specifikacije ekrana su: AMOLED, rezolucija 1280x720px, 267ppi, 16,7m boja (8bit rgb), osvetljenje 300cd/m2...





Prototip koji je Samsung koristio je radio pod Windows 8 i na njemu su radili snimljeni video klipovi koji nisu gubili na kvalitetu kada se ekran savijao, uvijao... Očekuje se da ova tehnologija krene u masovnu upotrebu tek sledeće godine.



Drugi prototip koje je Berkeli predstavio je nešto što bi se moglo opisati kao kombinacija telefona i tableta kakve danas poznajemo. Naime, predstavljen je uređaj koji ima oblik klasičnog telefona ali sa zaobljenom desnom bočnom ivicom preko koje se prostire savitljivi displej koji je korišćen i u prethodnom prototipu. Ovaj aparat ne koristi operativni sistem, već je upotrebljen u formi digitalnog rama za slike i u predstavljanju je pokazano da se taj bočni deo može koristiti kao neki notification bar. Veoma praktično kada je telefon u futroli, tada se vide poruke ili važna obaveštenja bez potrebe da se telefon vadi. Ekran je 5,5" sa 16:9 odnosom dijagonala i 720p rezolucijom.





U videu ispod je prikazan još jedan uređaj koji ima formu smartfona ali koji se otvara kao knjiga i u sebi krije displej kakav nose današnji tableti.

Sa ovako savitljivim ekranima dizajnerima su širom otvorena vrata. Pred nama će se pojavljivati telefoni oblika kakve ne možemo ni da zamislimo.





Iako su i Sony i LG na putu da predstave svoje uređaje sa sličnim rešenjima, Samsung je uveliko ispred. Samsung je još na prošlom sajmu prikazao ekrane ali ne u zasebnim uređajima, u međuvremenu su ekrani usavršeni i ugrađeni su u samostalne uređaje koji reprodukuju sliku. Postoje glasine da će već u aprilu izbaciti S4 sa savitljivim ekranom od 5", 4-jezgarnim ARM A15 procesorom i 13mpx kamerom. Da li su ovo samo glasine, videćemo uskoro.


Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*