Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Slika sa profila u Google pretrazi
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Slika sa profila u Google pretrazi

Verujem da ste primetili da kada ukucate neki pojam u Google pretraživač, dobijete pogotke različito formatirane. Neki pogotci su prikazani klasično, sa linkovanim nazivom stranice i sa kraćim opisom gde je podebljana reč (ili reči) koju ste uneli u polje za pretragu. Ali ima i nekih pogodaka koji su formatirani drugačije. Ispod linkovanog naziva stranice se levo od kraćeg opisa nalazi sličica autora teksta zajedno sa imenom autora i linkom ka još tekstova istog autora.

Želite da se i vaši članci ovako pojavljuju u pretrazi? Kako to podesiti?

Prvo malo pojašnjenje. Ovo pojavljivanje vaše fotke u pogotcima pretrage Google nije zamislio kao neku fensericu odabranima, već kao tvrdnju autorstva nad određenim člankom i njegovim sadržajem. Sama fotka i pojašnjenje (by Neko Nekić) su linkovani ka vašem Google+ nalogu i indirektno potvrđuju vaše autorstvo.



Podešavanje vašeg bloga i Google naloga je krajnje jednostavno i sastoji se od tri koraka.

Korak 1.

Prvo što je potrebno da uradite je da napravite "About Me" stranicu na vašem blogu. Na stranici je neophodno da postavite link ka vašem Google+ profilu. Obično je to deo gde postavljate linkove gde vas ljudi mogu naći. Ne zaboravite da dodate rel="me" u linku.

<a href="https://profiles.google.com/vaš_ID" rel="me">Moj Google+ profil</a>

Korak 2.

Sledeće što treba da uradite je da dodate link na svim vašim člancima ka vašoj "About Me" stranici. U linku treba dodati rel="author" atribut.

<a href="http://www.vaš_sajt.com/about/" rel="author">Moja biografija</a>


Korak 3.

Kao poslednji korak, treba da pristupite vašem Google+ nalogu i u delu gde su linkovi dodajte novi link koji vodi ka vašoj "About Me" stranici. U pitanju je deo gde piše "Contributor to: ...."ako niste sigurni na šta mislim.

To bi bilo to. Ostaje još samo da čekate da Google prilikom obnavljanja svojih podataka "vidi" vaše nove postavke i da počne da dodaje vašu sličicu sa Google+ profila pogotcima vaših članaka. Ovo ume da potraje, u mom slučaju je trajalo skoro mesec dana.

U međuvremenu možete da proverite da li ste sve dobro uradili tako što ćete na Rich Snippet Tools uneti url do vašeg članka. Zatim idete na opciju "Autors". Ukoliko budete imali nekih problema, možete uneti vaš url direktno u url ovako:

http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets?url=http://www.vaš_sajt.com/članci.php?id=neki_id&html=



Ukoliko želite da verifikujete i "publisher" sekciju, onda treba da dodate u vaš Google+ link koji se pojavljuje na svakom članku "rel="publisher".

Ne pojavljujete se u pogotcima a sve ste uradili prema ovom uputstvu?

Probajte nešto od ovoga:

  • Dodajte vašu sliku sa Google+ naloga u vašu About Me stranicu. Napišite kratku biografiju. Vaša "About Me" stranica mora biti na istom domenu na kom i članci.
  • Vaš Google+ profil mora biti kompletan, mora imati sliku, vašu biografiju i mora imati u linkovima i link ka vašoj web stranici.
  • Bitno je da slika za vaš Google+ profil bude vaša slika a ne ikonica. Slika treba da bude dovoljno velika pošto će je Google+ kompresovati na 50x50.

Javite mi kako ste prošli. Da li ste uspeli da podesite sve?

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*