Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Wish List 2013
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Wish List 2013

Ulaskom u novu godinu svi smo poželeli sebi neke želje. Neke su realne da se ostvare a neke ne. Ovo je moja lista želja. Znam da nije realno da sve ovo sebi ostvarim/priuštim ali ko zna...

Chromebook

S obzirom da užasno mnogo vremena provodim na mreži, logično da mi treba neki prenosnik velike autonomije i još boljih mogućnosti. Dakle, nešto povoljno, upotrebljivo, pouzdano, velika autonomija, smeštajni kapaciteti... Nešto što se pokreće odmah i koristi još brže. Mobilni pametni telefon je manje-više sve to, ali displej i način upotrebe ga sputavaju. Sputavaju u onom što meni treba. Tablet ima prednost velikog ekrana... i ništa više. Onda neki laptop... Već imam grdosiju u desktop varijanti. Na njemu sve radim, ne treba mi konkurencija već alternativa. A Hromirana Knjiga?



Od kako je najavljen podigao mi je jednu obrvu. Sama koncepcija je avangardna. Računar bez klasičnog operativnog sistema i bez desktop korisničkog okruženja, računar preko koga svemu pristupate preko pregledača, računar drugačiji od drugih.





Chromebook je računar koga pokreće Google Chrome OS. Ne bih ovom prilikom dublje ulazio u ovaj OS, samo ću reći da je namenjen onima koji mnogo vremena provode na mreži. Jedina aplikacija na ovom OS-u je Chrome pregledač koji u sebi ima ugrađene medija plejer i fajl menadžer. Jedna od mana ovog "laptopa" je ograničena upotreba kada niste online. Sa druge strane butuje za 10-18sec. S obzirom da je predviđen za rad isključivo online, nema nikakve druge aplikacije. Sve što vam treba nalazi se u "oblacima". Na Chrome Web Store su sve potrebne web aplikacije. Gugl tvrdi da sigornosne mere eliminišu potrebu za antivirusnim softverom. Postoji podrška za sve USB uređaje bez instalacije bilo kakvih drajvera. Ne postoji bilo kakav disk drajv. I onako je vreme diskova prošlo, jednom se moralo preseći. A jednom je to morao NEKO. Od uređaja do uređaja, razlikuje se količina memorije, ali to i nije toliko bitno. Sva skladištenja vaših podataka su u oblacima. U svakom trenutku im možete pristupiti koristeći bilo koji Chromebook. Jedino bi bio mali problem u vezi prilagođavanja, pošto je tastatura qwerty ali malo modifikovana i bez funkcijskih tastera. Za konekciju koristi wi-fi i/ili 3g modem (u zavisnosti od modela).



Ono što bi meni odgovaralo u ovom trenutku je Acer  C7 gde bi cena bila oko $200.
Problem bi bio kako doći do njega. Prve dve verzije su bile prilično skupe i mogle su se kupiti samo online, dok ova treća aktuelna je malo pristupačnija. I povoljnija, i to dosta.


Blueberry TV Cat

Možda mi je Chromebook van domašaja prstiju i samo pusta želja, ali TV Cat nije. Trebutno mi je prevelika investicija zamena televizora za neki Smart model a i ovaj Philips vrši posao vrhunski. Zato sam i rešio da idem linijom manjeg otpora. Da napravim od običnog HD televizora "pametan" televizor.



Blueberry je izašao sa svojim rešenjem i nije jedini. Ali jeste među najpovoljnijima. TV Cat košta oko 7500RSD i pretvara klasičan HD televizor u prozor u svet u pravom smislu te reči. U pitanju je uređaj tek neznatno manji od daljinskog upravljača koji se dobija sa njim, ali u sebi sadrži kompletan Android hardver sa ARM7 1ghz procesorom, 1gb RAM, 4gb ROM memorije, grafički procesorom i svim neophodnim konektorima. Ima HDMI, USB ulaz, zatim mesto za mikroSD karticu do 32gb. Tu su podrška za bežičnog miša i tastaturu, web kameru, skajp... Na mrežu se kači preko Wi-Fi, u stanju je da izbaci pun 1080p prikaz a sve to pokreće Android 4.0.4.



Mini računar za male pare. To ukoliko imate već HD televizor koji je investicija sama po sebi.

GoPro HD3

Pre izvesnog vremena sam probao GoPro HERO2 kameru i osetio leptiriće u stomaku. Realno, nisam tip čoveka koji bi se ludesao sa skijama, motociklom, bandžijem... ali ova kamerica bi se mogla upotrebiti na mnogo "mirnodopskije" načine.



U međuvremenu se pojavila treća reinkarnacija kamere koja je postavila novu klasu kamera. Trojka je revizija prethodnog modela i poboljšana u svakom pogledu. Tu su manje dimenzije, manja težina, bolja optika, veći senzor, kvalitetniji video/audio zapis, wi-fi konekcija...Kamera dolazi u tri verzije. Mene i moj džep bi zadovoljila White Edition.



Verovatno ste primetili da je Android svuda prisutan i pravo je čudo da ga tvorci GoPro HERO3 nisu ubacili u svoj uređaj. Mogućnosti bi mu se drastično povećale. Kada pogledate ovu moju "wish list" videćete da prednost dajem Android uređajima. Lično mislim da godine koje dolaze donose uređaje na ovom OS o kojima nismo ni sanjali.

Navedite u komentarima vaše "wish liste". Možda i meni zagolicate maštu.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*