Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -IE u korak sa vremenom
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

IE u korak sa vremenom

Web kakvog ga danas znamo prešao je dalek put. W3 konzorcijum je vremenom dodavao revizije koje su učinile da developeri prave web stranice lakše i lepše. Sa mnogo više interaktivnosti. Kada pogledate kako su nekada izgledale (a ima ih još na mreži ) shvatite koliko se tu toga promenilo. Posle prilično dugo vremena W3 je doneo nove revizije i HTML ( jezika za označavanje) i CSS (jezika za formatiranje) koje zvanično treba da stupe na snagu tek za dve godine. Mnogi developeri nisu mogli da odole da ne uronu u novi svet koji im daje neverovatne mogućnosti. Vremenom su to bili samo manji uplivi za ulepšavanje divova dok danas postoje mnoge kompletne stranice koje počivaju na novim revizijama.

I sve bi to bilo lepo i krasno da nema Internet Explorera. Naime, Mikro$oft tvrdoglavo menja verzije dotičnog uporedo sa verzijama OS-a. A i mesec dana je mnogo. Svi ostali relevantni pregledači su išli u korak sa vremenom i današnjim pregledačima ne treba specijalno pisati linije koda za ispravan prikaz sadržaja. Samo IE....

Srećom za sve postoji rešenje.

1. HTML5

Idemo prvo na osnovni jezik za web programiranje. HTML5 je u osnovi inicirala Opera a W3 konzorcijum prihvatio i doneo nove standarde. Doneo je nove sintakse, elemente, atribute... gomilu novih mogućnosti. Sve to lepo radi u Operi, Fajerfoksu, Hromu, Safariju... Ali ne i u Internet Exploreru. IE jednostavno ne vidi html5 elemente i prikazuje sadržaj kao da i ne postoje. Naravno, sadržaj u tome slučaju bude prikazan totalno nakaradno.

Jedno rešenje bi bilo praviti javascript po potrebi a drugo, elegantnije rešenje bi bilo html5.js. U pitanju je JS koji se poziva iz head elementa u slučaju IE-a i koji je poželjno postaviti posle pozivanja css-a. To bi izgledalo ovako:

<!--[if lte IE 8]>
<script src="html5.js" type="text/javascript"></script>
<![endif]-->

Sa ovom skriptom mnoge stvari dolaze na svoje mesto. Ali i dalje ni govora o tome da je IE9 moderan pregledač. Ovo je lep prikaz odnosa sa FF4.

2.CSS3

Isto kao i za HTML5 tako i ovde (css3) podrška u IE je skoro pa nikakva. Na početku su drugi pregledači koristili prefikse (-o-, -moz-, -webkit-) ali vremenom se to ispravilo i sada svi moderni pregledači ispravno prikazuju sadržaj bez prefiksa. Osim IE...

Kako se ovaj problem rešava? U početku se koristila filter vrednost a po potrebi sa njim i progid:DXImageTransform.Microsoft koji su radili isto ono što i jedna linija css3 u drugim pregledačima. U drugim slučajevima u pomoć je priskakao jQuery, ali sve to je bilo očigledno budženje ali ne i tečno kodiranje web stranice. Da napomenem da korišćenje directX-a sa sobom viče i nepotrebno opterećenje mašine.

Zajednica naravno nije sedela skrštenih ruku. Kao i u slučaju HTML5, tako i ovde ima elegantnije rešenje. U pitanju je parče pite. Zapravo, PIE je skraćenica od Progressive Internet Explorer. Zapravo, IE9 je još i dobar u poređenju sa starijim verzijama. Ali problem je u starijim koje se još uvek koriste a mi želimo da našu internet stranicu svi vide isto. Dakle, parče pite rešava problem. Kako?
Lako. Uključivanjem vrednosti behavior u css-u.

#myElement {
    ...
    behavior: url(PIE.htc);
}

Dovoljno je samo jedna linija koda da IE ispravno prikaže css3 atribute bez korišćenja filtera i directx-a. A zašto PIE a ne nešto drugo? Naravno ima i drugih rešenja.

Videćemo kada i da li će doći trenutak kada nam ovi dodaic neće biti potrebni. Znajući Micro$oft, IE će u potpunosti podržavati sadašnje standarde onda kada dođu noviji. Sa druge strane, sve više ljudi na mreži okreću leđa IE. Svakom po zasluzi.

A koliko je to tačno, imate statistiku i ovde.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*