Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Live Air & Sea Traffic
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Live Air & Sea Traffic

Par destinacija koje će vam u manje-više realnom vremenu pokazati gde se nalazi koji avion/brod i još mnogo informacija o istom. Servisi su uglavnom besplatni ali ima i onih koji su na neki način limitirani vremenom ili drugačije i koji za pun potencijal traže novčanu nadoknadu.

Flightradar24

Nekada se za one koji gledaju u nebo govorilo da broje zvezde a sada se komotno može reći da broje avione. Naime, toliko ih je u vazduhu. Flightradar24 nam sve te avione daje na dlanu. Kada god vidite neki avion da je preleteo iznad vas, možete videti koji je avion u pitanju, odakle je poleteo i gde ide, kojom se brzinom kreće, koja mu je visina... i još mnogo toga.



Servis je bogat informacijama. Gomila slika i informacija o vazduhoplovima ali i o aerodromima. Avioni koje pozicionira u realnom vremenu su obojeni žutom dok oni koji "kasne" pet minuta narandžastom.

A kako to sve funkcioniše? U pitanju je ADS-B tehnologija. Avion prima podatke od satelita (GPS) o svojoj lokaciji koje šalje na zemlju. Podatke primaju antene raspoređene po zemlji i šalju na server. Flightradar24 obrađuje podatke i prikazuje ih real-time. Prosto.
Ali nemaju svi avioni ADS-B transpondere. U Severnoj Americi koristi se Federal Aviation Administration (FAA) koji prati SVE avione ali on zbog regulativa kasni pet minuta tako da su avioni iznad Amerike obojeni narandžastom. Sa druge strane ukupna pokrivenost planete nije potpuna. Zatim, mnogi tipovi avioni su bez transpondera, stari avioni razumljivo, vojni takođe... Nećete nažalost videti ni poziciju AN-225 ali ni AirForce One.

Jedan detalj bih posebno izdvojio a to je cockpit view. Ne treba da vam posebno objašnjavam šta on radi.

Još jedna stvar vredna pažnje su Android i iPhone aplikacije. Sa njima dovoljno je da uperite aparat u avion da bi vam aplikacija rekla sve o tom avionu. Odlično. U stvari baš i nije. Ova aplikacija je besplatna, ali da bi uživali u real-time pogledu koštaće vas oko 3$.

Marinetraffic




Marinetraffic je servis sličan Flightradaru. Od 2004 godine svi brodovi preko 299GT su obavezni da imaju AIS transpondere. Putem GPS brod prikuplja informacije o sebi i preko AIS-a šalje antenama na obali. Dalji postupak je isti. Razlika je samo u tome što se sama web stranica ne osvežava sama od sebe već je potrebno da je vi osvežite da bi videli real-time poziciju nekog plovila. Sevis je krcat informacijama o svim plovilima. Pored očitavanja pozicije, brzine i sl., moguće je razgledanje fotografija koje su postavili posetioci. S obzirom na pokrivenost antenama koje se nalaze na obali, dešavaće se da brod bude out-of-range i do sat vremena ukoliko je dalje od obale.  Ovde stupa na scenu pametni telefon. Naime, posada može putem telefona da pošalje svoje podatke serveru.

FleetMon

Ovo je jedan od servisa koji se plaća. Naime, možete ga koristiti i besplatno ali ste onda limitirani na pet minuta dnevno. I pored svega toga morate imati svoj acount da biste uopšte imali pristup.



Donekle naprednija verzija od Marinetraffica ali i limitirana. I ovaj servis koristi AIS transpondere, GPS i antene na obali kao i MT. Ali za razliko od MT postoji i Android*iPhone aplikacija koja je besplatna.


Ovo svakako nije sve na mreži što se tiče live praćenja, ako imate neku vašu omiljenu web destinaciju postavite link u komentarima.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*