Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Altec Lansing e151i - Da li su stvarno mali
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Altec Lansing e151i - Da li su stvarno mali

Мислим да не треба ником да објашњавам ко је и шта је Алтек Ленсинг. Довољно је рећи да су озвучили чувену Сиднејску Оперу.

Пре 4-5 година сам решио да извршим апгрејд на деловима рачунара које сам сматрао мање битним. На ред су поред звучне карте дошли и звучници. Пре тога сам користио искључиво 2.0 системе сумњивог квалитета.

Из разговора са пријатељима и узимајући у обзир цену, избор је пао на овај модел. Пошто сам повезао све и изподешавао драјвере на мојој Аудиџи картици, пустио сам преко Винампа It‘s a sin (Pet shop boys). Ко је чуо ову песму зна да песма почиње делом који највише подсећа на грмљавину. Када је то грунуло из звучника мало је фалило да паднем са столице. Нисам могао да верујем какав звук излази из мог рачунара.

У питању је 5.1 систем нижег ценовног ранга. Тада је коштао око 5000 дин. Састоји се од пет сателита и сабвуфера, укупне снаге 35w. Од тога сабвуфер носи 12w, а остало пет сателита заједно. Сателити имају прилично дугачке каблове довољне да се поставе на жељена места. Пети (десни) сателит има кабал дугачак негде око један метар и повезује се са сабвуфером. На том сателиту су све команде. Surround служи за повећавање тона на задњим сателитима и усклађивање звука да се чује из дела просторије по жељи. Volume не треба да објашњавам. Subwoofer, па ако некад пожелите да она бомба коју сте бацили у новом Кол оф Дјутију пукне у соби а не у монитору. Дакле за повећавање тона у оној кутији под ногама. Лед диода вади ствар јер је плаве боје и у полу мраку је заиста ефектна.

Повезивање са рачунаром се врши са три кабла, дакле ово је прави 5.1 систем а не имитација какве сам имао прилике да видим. Сви каблови сателита су одвојени по бојама тако да не постоји могућност грешке. Каблови који воде до рачунара су црни али су им џекови раздвојени по бојама, тако да ни ту нема проблема. На сабвуферу се налазе још два прекидача. Једна за гашење а други за бирање између 2 канала и 6 канала.

Квалитет израде је врхунски. Дизајн такође. Сви сателити су од пластике док је кућиште сабвуфера од дрвета.

Што се репродукције тиче замерки нема. Ни после свих ових година нема девијација. Звук је чист и јасан. Једини пех који ми се десио је када сам једном приликом одврнуо волуме до краја, па онда и у драјверу, па и излаз... и тако 5 сати. Страдао је топљиви отпорник на трафоу који је по кратком поступку "просрбљен". И ево га, и даље бије ко Свети Илија. Само више никада нећу моћи да га одврћем до краја јер је следећи на реду трафо. За релативно старе звучнике питање колико се исплати поправка.

Колико год да сам задовољан овим звучницима више никад нећу купити 5.1 систем. Зашто? Једна је ствар 5.1 на кућном биоскопу а друга на рачунару. Да би направио прави ефекат треба да седиш подједнако удаљен (мање-више) од свих звучника. У случају рачунара седиш на пола метра од прва три а задњи су "тамо негде". Ако им измислиш место негде мало ближе долазе други проблеми у виду деце, пролаза између итд. Јесте лепо када чујеш бомбу иза леђа, кола која се спремају да те обиђу или најупечатљивије када у неком ГТА стојиш на улици и слушаш звукове са свих страна. Као на сред улице. У мом случају задња два сателита стоје поред рачунара и неретко их искључујем.

Када се платно на сателитима накупи прашине постоји само један начин да се истресу.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*