Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Benchmark #1: Uno x3
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Benchmark #1: Uno x3

S vremenom su mi se nakupile razne Arduino kompatibilne ploče pa sam odlučio da uradim test sa njima po pitanju brzine a po ugledu na one koje je radio Nik sa educ8s.tv. Zapravo, koristio sam njegov skeč uz manje prepravke od ploče do ploče. Ideja je da se pusti Arduino da izračuna Pi (3,14160....) i da se izmeri vreme neophodno za računanje.

Prvo sam krenuo od Uno ploča a imam čak tri različite varijante. Prvi na redu je Uno sa Atmega328P i Atmega16u2 kontrolerom koji konvertuje podatke u serijski oblik sa USB porta. Ovaj Uno je prepoznatljiv po DIP mikrokontroleru i koji se u slučaju pregorevanja može vrlo lako zameniti. Ovaj Uno ima da tako kažem originalnu konfiguraciju i u svakom slučaju mu dajem prednost. Atmega16u2 je mikrokontroler kome se uvek može nadograditi firmware i koji se može isprogramirati da ga računar vidi kao recimo džojstik. S obzirom na hardver Uno se nije proslavio ali to nisam ni očekivao. Pi (3,1416059) je izračunao za 7221ms iliti za malo više od 7 sekundi.



Drugi na redu je Uno koji za komunikaciju sa računarom koristi CH340G čip a koji je u suštini USB to TTL konverter i na taj način je bliži Duemilanove nego Unu. Ovaj čip se ne može programirati a prepoznatljiv je po tome što koristi SMD verziju (smd edition) Atmega328p mikrokontrolera. I ovaj Uno se na testu pokazao identično, to jest, izračunao je Pi za isto vreme. Za sada je magična cifra 7221ms.



Na kraju ploča koju sam namenski uzeo zato što ima dva ekstra analogna pina. Podsećanja radi i SMD verzija ima dva analogna pina više od 16u2 ali oni su neiskorišćeni. Kod Robotdyn verzije je korišćen Atmega168 (ima i verzija sa 328) sa CH340G mikorkontrolerom. Kod ove Atmege su iskorišćeni svi analogni pinovi tako da ih ima ukupno osam (A0-A7) gde su dva postavljena odmah do ICSP hedera. O ovoj ploči će biti reči neki drugi put kada budem pisao o projektu koji tek treba da dođe na red. Tek, skeč je prebačen i pokazalo se da je i kod ovog Una brzina identična kao na prethodna dva, što će reći 7221ms.



Nik je u svojim testovima imao neznatno brže vreme na Unu, ali suština je ista. Uno sa svojih 16MHz i nije brzinski šampion. Zanimljivo je da je Atmega168 na 16MHz dala iste rezultate kao i Atmega328p i to u milisekundu.



Vremenom ću dodavati i druge ploče koje imam kao i rezultate testova. Skeč možete preuzeti ovde a povezivanje prema Fritzing šemi.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*