Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -AM312 PIR modul
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

AM312 PIR modul

PIR AM312 modul sam nabavio pre nekoliko meseci ali nikako da se malo pozabavim sa njim. PIR je skraćenica od passive infrared a odnosi se na senzore koji su u stanju da registruju emisiju infracrvenog svetla nekog objekta. Senzori nisu u stanju da mere količini te svetlosti niti da detektuju toplotu već samo da registruju da li emisija IR svetla postoji. S obzirom da je u pitanju pasivan senzor to znači da on sam ne emituje nikakvu IR svetlost.

U ovom modulu se nalazi AS312 senzor u belom plastičnom kućištu pogodnom za ugradnju gde bi prečnik otvora za istu bio 10mm. Senzor u kućištu ima ugao detekcije od ≤100 stepeni i domet detekcije do 5 metara. Modul ima direktni izlaz logičke nule i jedinice, što će reći LOW i HIGH. Kao takav se može koristiti bez mikrokontrolerskih ploča. Ja sam se ovaj put odlučio za Megu i povezao modul + na 5V, - na GND i O na pin 2. Oznake na malenoj PCB su izuzetno sitne i nejasne. Kada držite modul uspravno sa pinovima ka sebi oznake su sa leva na desno: +, O i -.



U skeču definišemo pinove za ugrađenu LED (pin 13) i očitavanje modula. U setup funkciji dodeljujemo odgovarajući mod pinovima dok u loop funkciji čitamo digitalni pin i ukoliko ima detekcije i pin očita vrednost HIGH palimo LED i prikazujemo poruku na seriajl monitoru da pokret postoji. Modul zadržava stanje 2 sekunde a to se može promeniti u okviru skeča funkcijom delay(). Ukoliko modul registruje prestanak detekcije na digitalnom pinu će biti LOW  i LED će se ugasiti a na serijal monitoru ćemo ispisati da je pokret prestao.

----------------------------
int ledPin = 13;
int pirPin = 2;
int pirState = LOW;
int pirRead = 0;
void setup() {
pinMode(ledPin, OUTPUT);
pinMode(pirPin, INPUT);
Serial.begin(9600);
}
void loop(){
pirRead = digitalRead(pirPin);
if (pirRead == HIGH) {
  digitalWrite(ledPin, HIGH);
  if (pirState == LOW) {
    Serial.println("Detektovan pokret!");
    pirState = HIGH;
    }
  } else {
  digitalWrite(ledPin, LOW);
  if (pirState == HIGH){
    Serial.println("Pokret je prestao!");
    pirState = LOW;
    }
  }
}
----------------------------

Umesto ugrađene LED možemo povezati bilo šta. To može biti i relej sa brodskom sirenom, na primer. Može biti sijalica. Može biti bilo šta. Za prost projekat se PIR modul može povezati i direktno ali će zadrška stanja biti samo te pomenute dve sekunde. Za iole složeniji projekat mikrokontrolerska ploča je neophodna.



Jeftin PIR modul dobija prelaznu ocenu. Bez ikakvih mogućnosti podešavanja, lak za ugradnju i upotrebu. Prilikom izbora lokacije gde će se postaviti treba voditi računa da ne bude pod direktnim sunčevim svetlom da ne bi brljavio usled temperaturnih promena. Kao mana ostaju vrlo sitne i nejasne oznake na pinovima a modul nema nikakvu zaštitu za eventualno pogrešno povezivanje. Takođe, iako ga kosooki reklamiraju da registruje ljudski pokret, u pitanju je modul koji registruje IR a samim tim to može da bude i štap, olovka i bilo šta drugo što emituje IR svetlost. Na tržištu postoje i drugi senzori gde se osetljivost i jačina detekcije IR može podešavati. Ali oni su malo skuplji.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*