Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Čišćenje kulera na grafičkoj karti
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Čišćenje kulera na grafičkoj karti

U zadnje vreme mi je računar postajao sve bučniji i ta buka je postajala sve nesnosnija. Pri većim opterećenjima mi je bilo vidno pregrevanje GPU-a a grafička karta se branila spuštanjem takta. Po otvaranju kućišta imao sam šta i da vidim. Prašine je bilo s prsta a ventilator grafičke se jedva okretao.

Nekako s proleća uvek je povećana prašina po kući. Ventilatori samo kovitlaju tu prašinu unutar kućišta i lepe na sebe. Iako u mom kućištu postoji provetravanje u vidu dva ventilatora koji uvlače hladan i izbacuju topao vazduh iz kućišta.







Grafička karta je Leadtek GTS450 i njen fabrički ventilator nema seger osigurače ispod nalepnica. Ovde je neophodno pažljivo ali na snagu razdvojiti ventilator od nosača sa namotajima. Prilikom razdvajanja treba voditi računa gde se drži da se ne bi polomio neki deo ventilatora ili kućišta pošto je sve od plastike, dovoljno jake za neometan rad, ali i dovoljno slabe za neophodnu snagu da se razdvoje.







Kada se razdvoje potrebno je naprskati unutrašnjost nekim podmazivačem (wd40, recimo), malo sačekati da se nataložena prašina rastvori i obrisati je nekom krpom. Po potrebi postupak ponoviti. Kada je sve čisto, podmazati sa par kapi osovinicu i bronzanu čauru i spojiti ventilator sa kućištem. Potrebno je malo jače pritisnuti, otprilike istom snagom kao i prilikom razdvajanja. Sve na svoje mesto i neprijatni zvukovi iz računara su prošlost, a temperatura grafičke karte je opet u granicama normale.



Mala napomena.
Mnogi kuleri ispod nalepnica kriju male seger osigurače i tada je mnogo lakše skinuti ventilator od nosača. Princip je na kraju isti. Ukoliko se upustite u sopstvenu avanturu čišćenja i podmazivanja kulera, obavezno iskjlučite računar i izčupajte kabl iz struje. Takođe, grafičku kartu stavite na neku plastičnu antistatičku podlogu. Kao i do sada, ovaj tekst je informativnog karaktera i za eventualnu štetu ja ne mogu biti odgovoran.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*