Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -3u1 sočiva za mobilne uređaje
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

3u1 sočiva za mobilne uređaje

Upravo mi je stigao iz Kine set 3u1 sočiva za mobilne telefone. U pitanju su mala sočiva koja se pričvršćuju na kameru mobilnog telefona preko plastične štipaljke i koriguju fotografiju u zavisnosti koje je sočivo postavljeno. Delovalo mi je kao zanimljiva stvarčica za eksperimentisanje pa sam prežalio tih $1,6 koliko set košta.

U vrećici se dobija jedna plastična štipaljka koja ima gumiran deo tako da neće oštetiti ekran. Naravno i tri sočiva od kojih su macro i wide uvijeni jedno u drugo. Tu su i dva poklopca za zaštitu sočiva. Sve je od veoma tvrde plastike a navoj je sitan i treba biti oprezan prilikom upotrebe da ne bi došlo do oštećenja. Posebno treba voditi računa o wide/macro sočivima zbog levog navoja ali o tome kasnije.

Da krenemo redom...

Fish Eye

Najveće sočivo koje se dobija u vrećici je fish eye lens 180°, što govori da je u pitanju uvećanje od 180°. U prečniku je 25mm a dužina je 15mm. Navijemo ga na štipaljku, postavimo na sredinu kamere i to je to. Slika na ekranu koju ćemo dobiti zaista ima efekat fish eye ali je u unutar kruga sa crnim ivicama koje popunjavaju ostatak ekrana. Dakle, kao da je sočivo kamere telefona malo veće od samog nosača/štipaljke sočiva i ostaje crno polje u krug. Ovo je na HTC 516, ali isto je i na par drugih telefona koje sam probao. Set se doduše reklamira kao dodatak za top modele telefona (iphone 4,5,6, samsung s4, s5, s6 itd) koje nemam.





U svakom slučaju, fotografija je tu. Ono što se može primeteti je da je središnji deo čist a da je ostatak po obodima blurovan. Što dalje od sredine to je više slika mutna. Na netu se može naći da se pravi efekat postiže kod telefona kod kojih su sočiva kamera manja od 13mm.



Wide Angle

U ovom slučaju se koriste sočiva wide i macro koja su zavijena jedno u drugo. Na sočivu stoji 0,65x wide što znači da je u pitanju uvećanje od 0,65 puta a što bi u konverziji trebalo da da do 50% veću sliku. Prečnik sočiva u ovom slučaju je 20mm a dužina 11,2mm uz napomenu da su dva sočiva spojena. Težina je 4,2g.




Slikano je po relativno lošem danu, tako da se izvinjavam zbog toga.

I ovde se vidi ista ona crna ivica kao kod prethodno opisanog sočiva. Uvećanje zaisto postoji i rekao bih da je tu negde oko 50%. Ali zato je slika dosta izgubila na oštrini. Šum je evidentan.

Macro


Na kraju sočivo za slikanje iz blizine. Montira se zajedno sa wide i kada se zavije do kraja, wide počinje da se odvija pošto je na njemu levi navoj a to sam već pomenuo. Kada želimo da skinemo macro, prvo na njega zavijemo wide u levo koji kada se zavije do kraja počinje da se odvija macro sa nosača.



Od svih mi macro najviše radi posao. Slike nemaju onu crnu ivicu i dosta su oštre. Zapravo, oštro je ono što je slikano, što je u fokusu. Ostalo je blurovano. Jedino što je potrebno je da se primaknete objektu baš blizu. E sad ako je to neka buba koja nema sluha za fotkanje...

Torbica od mikrofibera ujedno služi i da se sočiva čiste.

Šta reći o ovom setu? Za neku profi upotrebu nisu. Slike nisu nešto specijalno upotrebljive za neke veće prikaze. Nosač zaklanja blic. Jedino je macro za moj ukus. Sa druge strane za 170-180rsd na kućnu adresu za neko eksperimentisanje može da prođe.

Pored ovih sočiva može se naći i još par drugih, što u setu, što odvojeno. U pitanju su telephoto, macro 20x, super fish eye 235° itd. za punu kolekciju.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. dekip

    Imaš kod nas na raznim sajtovima a cene se kreću oko 1000 dinara a imaš na aliexpresu za nepun dolar

  2. Zeus

    Mozes li mi dati link ili sajt gde si nabavio ove lensove