Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -OMEGA Power Bank PMPB22R
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

OMEGA Power Bank PMPB22R

Rekoh u jednom od prethodnih članaka da ću reći koju reč o sve neophodnijem dodatku naših pametnih telefona i tableta. U vremenu u kojem se nalazimo svedoci smo sve jačih i većih uređaja. Sve moćnijih i bržih procesora. Sve većih i oštrijih ekrana. Ponekad se zapitamo ima li tome kraja. Sve napreduje ali jedan bitan segment nekako stagnira ili bolje reći, ne prati svojim napretkom ostatak uređaja u kome se nalazi. Reč je o baterijama. Bilo one litijum-jonske ili litijum-polimerske, imale one neki ludi kapacitet, jednostavno nisu dovoljne. Što je telefon/tablet moćniji samo ćemo ga više maltretirati i čini mi se da baterija traje još manje. I to bez obzira na kapacitet.

Ovde u pomoć priskaču eksterni rezervoari energije koji će nam omogućiti da nastavimo onu 158-u poruku na Vi(aj)beru, ili da postavimo tek slikanu fotku na fejs ne bi li je naši prijatelji što pre lajkovali, ili nam dati taman onoliko energije da pozovemo nekog da dođe po nas ako smo propustili poslednji autobus. Reč je o eksternim baterijama, koje još nazivamo Power Bank.

Po radnjama se mogu naći baterije u cenovnom rasponu od nekih 1000RSD pa do 10000RSD. Najčešće u specifikacijama vi nećete moći da uočite neku razilku između baterija osim kapaciteta. To znači da će nam odgovarati i ona od 990RSD? Pa ne baš. Istina je da je opis kod naših trgovaca često štur ali uz malo pretrage po netu moguće je doći do bitnih podataka.

Šta je sve neophodno pogledati ako se odlučite za kupovinu? Kapacitet, oblik, boju... Pa, sve to ali i još po nešto. Prvo i najbitnije je koja je jačina struje u bateriji. Jačina se označava u Amperima i kod jeftinijih modela se ona vrti oko 1A što je malo. Negde proizvođači pribegnu malom triku i umesto 1A stave 1000mA što je potpuno isto ali na psihu običnog potrošača deluje kao da je kupio hiljadu nečeg. Ova jačina negde bude i manja ali je bitno reći da bi naša ciljna grupa bila negde oko 1,5A-2A. Zašto? Kod boljih telefona je punjač koji se dobija u paketu uglavnom jačine 1,5A. Ako punimo telefon preko USB i računara primetićemo da se telefon puni sporije. To je zato što je preko USB jačina oko 1A. Ako punimo naš telefon preko Power Banka od 1A bez obzira na kapacitet za očekivati je da će se telefon puniti "celu večnost". Ili se neće uopšte ni puniti ako je u pitanju aJped kome treba čak 2,5A. Sa druge strane to što je naša eksterna baterija preko 2A neće smetati našem telefonu, već će se on samo puniti brže.

Kapacitet se označava u pomenutim miliamperčasovima (mAh). Što je kapacitet veći to će značiti da će naš Power Bank biti u stanju da napuni naš telefon i do nekoliko puta do punog kapaciteta. Opet ako je manji, možemo očekivati da nam bude prva pomoć za dopunu telefona za nekoliko poziva. Veći kapacitet ujedno znači i veći Power Bank. Možemo birati između 2000mAh veličine prosečnog upaljača i 6000mAh veličine prosečnog 5" telefona. Opet, ugrubo za očekivati je da baterija od 2000mAh u potpunosti napuni naš telefon čija je baterija 2000mAh. Realno je to oko 70%. Treba imati na umu da što je veći kapacitet potrebno je i veće vreme da se Bank napuni. Mnoge eksterne baterije nemaju svoje punjače već se "grebu" o punjače telefona koje već imamo, a tu dolazimo i do nekih nepravilnih stvari koje neki rade. Naime, moguće je povezati Bank na punjač, pa onda telefon na Bank. Svakako da će se oba uređaja napuniti ali će punjenje potrajati. Negativne posledice konstantnog "pass-through" punjenja je smanjenje životnog veka baterija.

U obzir možemo uzeti i broj portova ako se odlučimo za neki jači model jer će u tom slučaju Bank moći odjednom da puni dva uređaja. Neki modeli imaju "jači" i "slabiji" izlaz, u prevodu jedan od 1A a drugi 2A, recimo. Neki imaju i displej koji pokazuje nivo napunjenosti... Da ne zaboravim, naši uređaji se uglavnom pune na oko 3,7V što je veoma bitno prilikom izbora Banka.

Sama baterija može biti litijum-polimerska ili litijum-jonska (18650). Jeftinije baterije su rezervisane za Li-Ion.

"You must choose. But choose wisely, for as the true Grail will bring you life, the false Grail will take it from you."

Ovaj članak smo naslovili sa Omeginim Power Bank-om pa bi bio red da napišem i koji red o njemu.U pitanju je Platinet serija sa oznakom PMPB22R gde početna slova označavaju Platinet Power Bank, 22 stoji za 2200mAh kapacitet a R za boju (red). Bank dolazi u više boja pa tako i ovo zadnje slovo može biti drugačije (o-oranž, s-silver, bl-plava...). Dimenzije su 90x21mm u prečniku. Kućište je od aluminijuma a svi priključci su sa jedne strane. U pitanju je klasika, USB i mikroUSB. USB povezujemo sa telefonom kada punimo telefon dok mikroUSB povezujemo sa punjačem kada punimo Bank. Kroz otvor USB-a se naziru dve led sa strana koje svetle crveno kada se Bank puni i plavo kada Bank puni telefon. Dok se/puni led blinka a kada se punjenje završi led svetli. Punjenje Banka je oko 3,5h što direktno zavisi čime ga punimo. Originalnim HTC/Samsung/slično punjačem od 1,5A će se puniti brže a onim od 250RSD od 600mA kupljenog kod kineza će se puniti malo duže. Celu noć. Pričali smo o tome. Baterija u Banku se ponaša i puni isto kao i baterija na telefonu što znači da ga možemo puniti i sa drugim Power Bankom.



Neke osnovne specifikacije su kapacitet 2200mAh pri 3,7V, jačina 800mA, izlaz DC5V pri 1000mA...

U pakovanju se osim dokumentacije nalazi još samo i mali USB/mikroUSB kabl nekih 10-ak santimetara dužine. Punjača nema.



U radu je bolno osetno tih 800mA jačine i telefon se puni veoma sporo. Kabl koji se dobija je relativno kratak. Dovoljan da se sve to zajedno drži u džepu ili torbi ali kratak da se telefon koristi dok je priključen na Bank. Malo je nezgodno držati i telefon i kabl i Bank prilikom telefoniranja. Tih kablova obično imamo, a dobili smo ih uz neki punjač ili sl. pa mogu da posluže. MikroUSB džek na kabliću je nekako "labav" i često gubi kontakt. Moguće je i da su priključci na mojim telefonima na kojima sam ga probao malo ... "rašireni" od neadekvatnog priključivanja punjača pa ovu zadnju primedbu uzmite sa rezervom.



Simpatičan i nadasve klasičan mali Power Bank sa malim mogućnostima. Za klasičnu dopunu u "slučaju nužde" ali da bi se u potpunosti oslonili na Power Bank potrebno je uzeti nešto bolje.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*