Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Kyocera FS-1120MFP
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Kyocera FS-1120MFP

Šuraku je za potrebe firme bio potreban multifunkcionalni štampač. Uređaj koji će mesečno da odštampa 30-tak listova A4 formata, par skeniranja i do desetak puta upotrebe faxa, što slanja, što primanja. Sve to naravno da bude povezano sa računarom zbog prirode posla kojim se bavi. Odlučili smo se za uređaj iz naslova iako mi se nije upalila nijedna lampica na pomen njegovog imena kada nam ga je trgovac predložio.

Cena štampača je bila veoma bitan faktor, ali i cena kupovine/dopune kertridža. Broj odštampanih listova takođe nije puno bio bitan jer i nije namenjen da štampa konstantno. Ali pošto su u pitanju razni tehnički nacrti bitno je da odštampa jasno. Posle "konsultacije" sa internetom ipak smo se odlučili za njega i vratili u radnju da ga kupimo. Naime, o ovom modelu smo našli samo reči hvale.



Veliki plus mu je i činjenica da ne koristi klasičan kertridž već svojevrstan rezerovar (toner) sa prahom (TK-1110) a čija je cena manja od onih klasičnih. Kada na ovo dodamo i cenu samog uređaja jasno je da je na duže staze veoma isplativa investicija. Treba napomenuti i da se upotrebom dopunjenih (refilovanih) kertridža gubi pravo na garanciju. U kutiji ćete pored tonera naći poklopac papira, dokumentaciju, instalacioni disk i kabl za napajanje. USB i telefonski kabl ne dolazi u pakovanju.



Uređaj je klasičnog izgleda u dve boje, krem i tamno siva. Po meni dobitna kombinacija. Uglavnom su svi jednobojni i uniformisani. Dimenzije su mu 390x361x362mm (ŠxDxV). Težak je oko 9,7kg što ujedno odaje utisak stabilnosti. Sa leve i desne strane osim proreza za vazduh nema ništa. Iza se nalazi veliki poklopac koji otvara celu pozadinu i daje pristup svim tačkama ako dođe do zaglavljivanja papira. Takođe moguće je odići donekle i poklopac iznad. Levo od poklopca su priključci za napajanje, USB i telefonski priključak. Ispred su kontrolni panel, power dugme i dva poklopca. Donji se koristi i kao držač papira koji se kasnije poklopi sa pomenutim poklopcem (dolazi odvojeno) a gornji zatvara kertridž. Iznad je poklopac skenera sa mestima za uvlačenje papira za brzo skeniranje i slanje faxom. Odštampan papir izlazi ispod kontrolnog panela. Kao što vidite manje/više klasika.



Kontrolni panel je klasičnog izgleda sa funkcijama na kakve smo navikli. Možda sam raspored tastera nije isti kao na nekim drugim uređajima. Tasteri su podeljeni po određenim grupama u zavisnosti od funkcija. Prva osnovna grupa je sa leve strane i razdvojena je tankom linijom od ostatka panela. Tu su Copy, Scan i Fax tasteri gde su još tri opcije za fax (Adress book, Adress recall/pause, On Hook) sa zelenim led da znamo koja je opcija trenutno aktivna. Tu je poseban taster plave boje (ID Card Copy) koji se upotrebljava kada želimo da skeniramo ličnu kartu i sl. I na kraju Print Box.
Pored je deo namenjen za programiranje određenih aktivnosti uređaja. Postoje tri grupe programa.
U sredini je monohromatski ekran sa pozadinskim osvetljenjem. Iznad je taster Quiet Mode koji služi da uređaj bude tiši, ali ujedno i dosta sporiji. Kada se upali sija jako zeleno. Ispod ekrana su dva indikatora, Processing i Attention koji nam govore o statusu uređaja.
Desno od ekrana je navigacijski deo. Tu su Menu, Density, Back i Ok tasteri a u sredini up/down. Menu služi za ulazak u glavna podešavanja štampača. Density za podešavanje gustine štampe gde biramo između normal i po 3 puta tamnije i svetlije.
I na kraju krajnje desno je deo rezervisan za fax i osnovne komande. Tu je brojčanik, Clear koji briše unete brojeve, Stop/Reset koji služi da prekine ili pauzira pokrenutu operaciju i Start da počnete bilo šta.
Svi tasteri su blago udubljeni.



Ok, povezali smo kablove, ubacili toner, power on i red je došao na instalaciju neophodnih drajvera i softvera sa diska. Sa diska će nam na računar doći, drajveri, dokumentacija u pdf formatu i Kyocera Client Tool, to jest program pomoću kojeg ćemo upravljati uređajem preko računara. Prva od opcija ovog programa je da se izabaere uređaj, što će reći da će jedan program raditi sa više Kyocera uređaja u mreži, dovoljno je da se samo izabere koji. Sa leve strane sučelja su opcije Print, Device, Scan, Fax i Maintance. Sa desne strane su opcije za svaku od izabranih sa leve strane.
Ispod su prikazani statusi tonera i uređaja.

Šta sve on može da uradi?

Da krenemo od štampe. U pitanju je laserski štampač sa jednostranom štampom. Startni fabrički toner je kao i kod drugih uređaja delimično napunjen. Sa njim se može odštampati oko 700 strana dok novi štampa do 2500 strana. To su fabrički podaci, ja ga nisam testirao a sam broj stranica zavisi od količine teksta na papiru. Fioka može da primi do 250 listova. Proizvođač je naveo maksimalni mesečni broj štampe od 20000 listova, dok je servisni životni vek 100000 strana. Ovo jasno govori da uređaj nije predviđen za neku ozbiljnu upotrebu i da će u takvim uslovima brzo doći do kvarova. Rezolucija štampe je 1800x600dpi dok je brzina 20 listova u minuti. Za prvu stranu mu treba 8,5 sec. Moguće je štampati A4, A5, A6, pisma 11" itd.



Sledeće je skeniranje. Kao u sličnim uređajima i ovde je takozvani položeni skener sa automatskim uvlačenjem papira (ADF). Maksimalna rezolucija je 600x600 dpi dok je brzina skeniranja do 18 slika u minuti pri 300dpi crno/belo. Za iste postavke ali u boji je maksimum 6 slika u minuti. Moguće je da skenirane fajlove snimi u BMP, TIFF, JPG, PDF i PNG formatima. Pri maksimalnim podešavanjima primetne su manje devijacije kada se skenira crni/belo senčena slika. I to bez obzira da li se skenira u Grayscale, Balck/white ili u Color modu. Na skeniranje u boji nemam neke zamerke s obzirom na maksimalnu rezoluciju skenera. Eventualno na veličinu fajla, gde je skeniran primerak SK zauzeo čak 65MB pri rezoluciji 4960x7015px. Prilikom skeniranja uređaj daje prednost papiru u gornoj (quick scan) fijoci, tako da ukoliko skenirate direktno sa ploče vodite računa da vam nije ostao neki papir gore, jer će se on i skenirati.



Prilikom kopiranja moguće je skenirani dokument odštampati do 99 puta što izaberemo u opcijama predhodno. Takođe, moguće je umanjiti do 25% a uvećati do 400%. Od opcija tu su Scan-once-copy-many, electronic sort, 2in1, 4in1, ID-card copy, program, copy density control.

Fax je monohromatski, brzina slanja mu je 33,6 Kbps. Prilikom slanja faksom brzina skeniranja je 3 sec a brzina slanja je 4 sec i manje. Moguće je podesiti gustinu skeniranja između normal, fine i superfine.

Šta reći o ovoj investiciji? Za mašinu koju pokreće 390MHz procesor sa 64MB memorije, može se reći da radi sasvim dobro. Potrošnja električne energije je oko 300W dok je u ready/sleep modu to 7W/3W. Za neku ozbiljniju profi upotrebu nije ali za ono zašta je ovaj kupljen će biti i više nego dovoljan. Od mene sve preporuke.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*