Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Sat na računaru ne pamti vreme - Fixed!
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Sat na računaru ne pamti vreme - Fixed!

Računar koji koristim je poprilično star. Možda i nekih 10-tak godina. U zadnje vreme mi je pri pokretanju izbacivao ekran na kome me pita da li želim da uđem u Setup ili da učitam predodređene vrednosti.

CMOS Settings Wrong
CMOSS Date/Time Not Set
Overclocking failed! Please enter Setup to re-configure your system.
Press F1 to Run SETUP
Press F2 to load default values and continue


Nekako u isto vreme je počeo i sat u systray-u da gubi vreme. Sat ni ne pratim sve dok mi jednog trenutka nije zatrebao i kada sam propustio neke stvari zahvaljujući njemu. Razlog svemu ovom je istrošena baterija na ploči.



Ploča je Asusova P5K. Vrhunska ploča koja je izdržala toliko toga i kojoj jedinu zamerku koju mogu da nađem je SLI slot. Posle toliko godina maltretiranja (nestanaka struje prevashodno) radi kao sat. Ali baterija na njoj nije izdržala.



U pitanju je takozvana CMOS baterija, a najčešće je u upotrebi CR2032 koju možete naći bez problema. Zamena je relativno laka. Dovoljno je pomeriti malu bravicu sa strane i baterija će ispasti. Nova baterija ide na njeno mesto i to je to. Po paljenju računara ponovo dolazi ekran sa F1/F2 upitom ali sada poslednji put. U koliko vam ovaj ekran ne izađe a budete imali problema sa dizanjem sistema, potrebno je ručno učitati podrazumevane vrednosti u BIOS-u.

Naime, ova baterija služi da napaja CMOS kada je računar ugašen. Osnovna funkcija je da drži sat/vreme pod naponom, ali i kod starijih ploča za CMOS podešavanja. Kao što je to slučaj sa mojom. Kod novijih su ta podešavanja u fleš memoriji tako da baterija napaja samo vreme.

Napomena:

Veoma je bitno da prvo nađete i vidite koja je baterija u pitanju. CR2032 je 3v ali neki drugi modeli baterija mogu da variraju. Takođe, treba videti kako je baterija postavljena na ploču. Pogrešnim postavljanjem nove baterije ili postavljanjem pogrešne možda može doći do oštećenja ploče.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*