Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Vivax Imago 106
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Vivax Imago 106

U zadnje vreme sve više ljudi nabavlja razne set top box-ove zato što odlaganja isključivanja analognog signala više neće biti. Pod ruke mi je dospeo STB iz naslova a u pitanju je jedan od najjeftinijih modela koji se mogu naći kod nas na tržištu. STB je Vivax-ov model, dakle iz komšiluka.

Kutija u kojoj je došao mi je bila krajnje čudna, zapravo mala. Zar u nju može stati jedan STB? Može, jer je ovaj STB nesvakidašnje malih dimenzija. Maleni uređaj ima dimenzije 108x26x92 i izuzetno je lagan. Ukoliko je antenski kabl malo više krut nego obično, to će značiti da ćete ga teško postaviti na željeno mesto i željeni položaj. Malena kutijica jednostavno nema nikakvu težinu. Pored STB-a u kutiji je još bio daljinac, baterije, napajanje(!?) i dokumentacija.



Ono što je već postalo monotono je sam daljinac. Apsolutno je identičan kao onaj na Horizonsu o kome je ranije bilo reči. Samo pakovanje bi možda bilo i manje da nije daljinca. Od priključnih kablova ni traga ni glasa. A šta bi eventualno od njih trebalo?

Pogledom na zadnju stranu STB-a vidimo da je broj konektora nikad manji. Tu je jedan ulaz za antenu, ulaz za napajanje a od izlaza tu su HDMI i kompozitni. Kao što vidite, nema ni SCART-a a ni RF izlaza. Ako se odlučite za ovaj model pogledajte da li je vaš televizor SCART/RF only, a ako jeste onda ovaj uređaj nije za vas. Pomenuh napajanje. Ova 106-ica je zato i mala jer nema napajanje u sebi već je ono eksterno, nalik onima za mobilne telefone i sl. U uslovima nestabilne struje i čestih nestanaka i strujnih udara, ovo je i dobro rešenje. Naime, bilo koji punjač od 12V i 1A će završiti posao (kao zamena) uz odgovarajući priključak, naravno.



Šta još tu ima? To jest, nema? USB 2.0 je tu i nalazi se sa desne strane. Sa prednje strane je power LED i IR senzor. Nikakvog displeja nema. Ono, ako izuzmemo sat u principu nam nije ni potreban. A i sam sat na sličnim uređajima polako gubi smisao. Ne pamtim kada sam uhvatio sebe da vidim koliko je sati na nečemu sličnom.

Po paljenju me je sačekalo dobro poznato korisničko okruženje. Apsolutno identično onom sa Horizonsa. Ali baš sve, i grafički prikaz, i funkcije, i njihov redosled, ama baš sve. Što me navelo da se zapitam koliko je ovo zaista proizvod iz "tvornice" u Rugvici. A svi znamo gde se zapravo prave komponente za te Vivaxe. Kinezi su doktorirali štancovanje, ja nemam reči. Ako bismo saznali koja je tačno fabrika u pitanju možda bismo mogli da dobijemo STB sa našim imenom, uslov bi eventualno bila količina.

S obzirom da sam već pisao o softveru koji je unutra, navešću samo neke manje razlike. Naime, prijem signala je za do 10-ak posto lošiji. Zvuk je nekako tiši i kada je pojačano i na STB-u i na televizoru. Odziv kod promene programa je isti a nisam primetio nikakvo zujanje na koje su se žalili neki koji su kupili Horizons. Na ovaj su se pak, neki žalili da im ne radi na nekim antenama sa pojačivačima gde su te pojačivače morali da isključe. U ovom slučaju na staroj logi je radio lepo. I tih nekoliko procenata, nazovi, lošijeg signala nije se odrazilo na kvalitet slike.

Vivax Imago 106 je uređaj malih dimenzija, vrši posao dosta dobro ali nije za TV koji nema HDMI ili kompozitni ulaz. Cena je i više nego zadovoljavajuća tako da imate moje preporuke za ovaj uređaj koji dolazi iz komšiluka. Sa malim osvrtom na to da na zvaničnom sajtu o ovom uređaju nema ništa.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*