Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Sony Xperia M
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Sony Xperia M

Ako bi pravili neku podelu među kupcima pametnih mobilnih telefona mogli bi ih podeliti u tri grupe. Prvu bi činili oni koji imaju novac, ali samo to. Oni će kupiti najskuplje, najbolje, naj... naj. U najvećem broju slučaja neće koristiti ni promil mogućnosti tog novog aJfona ili Mejta ali će imati novi aJfon ili Mejt, jer eto mogu. Druga grupa bi bili oni koji imaju jasnu viziju šta hoće ali neretko nemaju novca da kupe to isto. Oni će napraviti određeni kompromis i kupiće najbolji mogući telefon za svoj novac. Uglavnom će iz istog tog telefona iscediti sve što se može. Treća grupa bi činila osobe koje će izabrati... lep telefon. U ovu grupu spada i moja koleginica koja se odlučila za Xperiu iz naslova samo zato što joj se svideo u beloj boji.

Kupovina telefona na ovaj način nije nužno i loš način. Ili možda i jeste...



Xperia modeli inače imaju dosta sličan dizajn. Za moj ukus prevelike ivice oko ekrana i u kombinaciji sa belom bojom nekako odaje utisak jeftinog. Sam ekran je klasičan TFT od 4" sa rezolucijom od 480x854 što mu daje nekih 245 ppi a što opet je dosta dobro za ovaj cenovni rang. Od ozbiljnije zaštite ekrana nema ništa. Mnogi modeli kod manje zvučnih proizvođača u ovom cenovnom rangu imaju bar Dragon Trail. Ekran se ne može pohvaliti nekom slikom kada ga gledate pod uglom. Najviše strada kontrast. Nekako je slika na njemu jasna samo kada se gleda pravo, dovoljno je da se telefon malo uvije pa da vidite gde je Sony napravio najveći rez. Prikaz pod direktnim sunčevim svetlom je loš, jedva se vide obrisi ikonica a o eventualnom kucanju poruka zaboravite. Ovome najviše doprinosi i sjajna površina ekrana. Iznad ekrana su VGA kamera, senzori blizine i osvetljenja, i zvučnik. Ispod je RGB led za obaveštenja a Android funkcijski tasteri se nalaze u okviru samog ekrana što onoliko polje ispod telefona čini besmislenim a ujedno vi zapravo i nemate tih 4". Virtuelni funkcijski tasteri su po meni totalni promašaj kod telefona kod kojih ekran ne zauzima celu površinu. Kod modela gde ekran ide celom površinom možemo reći da je čak i ok. S obzirom da pomenute tastere generiše softver za očekivati bi bilo da se mogu menjati, podešavati po želji ali to u opcijama nisam našao. Nisam siguran, možda je politika Google-a da se to i ne sme.



Plastični poklopac je od mat plastike i nekako je pod rukom kao gumiran. U ruci leži veoma lepo a tome doprinosi i oblik poklopca koji je u gornjoj i donjoj zoni blago ispupčen, dok je u sredini blago utisnut. Slično kao i kod Xperie L ali u manjoj meri. Ova ispupčenja dižu debljinu telefona na 9,3mm što je totalno nepotrebno. Po obodu je klasična Sonijeva pozicija tastera. Sa desne su metalni Power (omni balance design), volume i dugme za kameru. Sa leve je samo microUSB ulaz, dok je iznad audio ulaz. Power dugme je standardno okruglo i lako se koristi, dok dugme koje je predviđeno za kameru ima dupli hod ali i nije neki ekvivalent onom sa fotoaparata. Tome treba dodati da dolazi do blagog mrdanja telefona prilikom pritiska na taster i do njegove upotrebne vrednosti uopšte. Dugme se može koristiti i kao prečica da aplikacije za fotkanje. Na poleđini su 5mpx kamera, blic, mikrofon i zvučnik. Poklopac se može ukloniti da bi se pristupilo sim kartici, microSD kartici i da bi se eventualno zamenila Li-Po baterija deklarisana na 1750 mAh. Kapacitet baterije je mali ali ipak dovoljan za umereno korišćenje gde će izgurati do dva dana. Na samom poklopcu su kontakti od jedne od antena tako da treba biti malo pažljiv.

Sony je u ovaj uređaj ubacio 4.1 verziju Androida koja se može nadograditi na 4.2.2 dok se modeli C2004/C2005 mogu nadograditi čak na 4.3. U ovom modelu nema Bravie koja je rezervisana za jače modele. Podsetiću, u pitanju je softver koji "pegla" sliku i umanjuje šum, reguliše kotrast i sl. Tu je samo osnovni skin ali u osnovi malo se razlikuje od stock Androida. Pomenuta RGB led ispod ekrana se može podesiti po želji, kao i sama boja za određeno obaveštenje. Ja sam više za standardnu led iznad ekrana, ova rgb varijanta mi se jednostavno ne dopada. Svideo mi se task manager koji osim vertikalnog prikaza aplikacija služi i da pokrene tzv. male aplikacije. U pitanju su aplikacije koje ne zauzimaju ceo ekran već "plivaju" preko drugih aplikacija. U jednom trenutku se može pokrenuti samo jedna mala aplikacija.



Walkman plejer me je prijatno iznenadio. Očekivao sam da će i on biti osakaćen ali ako možda i jeste, to nije previše primetno. Nisam imao sluške a preko zvučnika to nije to. Pomenuti RGB led menja boje kada se skroluje kroz fotke u galeriji što odvlači pažnju i smatram nepotrebnim, a nisam našao gde se isključuje, a opet nije u pitanju moj telefon pa nisam dublje čačkao. Šta reći o kameri... Nisam fotkao ništa a one koje su u njemu od pre mi ne ulivaju neku nadu. Jednostavno, u pitanju je jeftin telefon a Sony verovatno ide logikom da je dovoljno to što piše SONY iznad ekrana pa da se telefon proda. Ako se tako gleda on je još i skup. Slike su pune šuma i jednostavno ima fali i boje i kontrasta... Na ekranu to i izgleda ok ali ako se zumira da bi se simulirao ekran monitora svi nedostaci dolaze do izražaja. Ono što treba istači je da telefon ako slika u 16:9 formatu slike su 3Mpx rezolucije dok za 5Mpx slike treba postaviti u 4:3. Zanimljivo da na slikama nema one crvene fleke kao posledica lošeg senzora, dok na videu ima.



Hardver u ovom telefonu je čist prosek. Dvojezgarni Krait na 1Ghz na Snapdragon S4 plus MSM8227 čipsetu u paru sa 1gb/4gb memorije od toga samo 2gb dostupno. Ovaj cpu često srećemo na mnogo višem radnom taktu čak i do 1,7gHz. Za grafiku je zadužen Adreno 305. Nisam siguran na kom taktu je podešen, ove verzije GPU-a idu od 400 do 500mhz. Za neko ozbiljno igranje i nije ali će poterati dosta standarnih igara. Ono što me je neprijatno iznenadilo je primetan lag kod pokretanja galerije a pričamo o telefonu neopterećenim bezbroj aplikacijama. Uprkos nekim sitnim nedostacima svidela mi se TrackID aplikacija koja je u stanju da prepozna i nađe melodiju koju čujete na radiju. Ovakve stvari me ujedno i oduševljavaju i plaše i teraju da dignem jednu obrvu dok gledam to parče stakla i plastike na stolu.

U "opremu" spada još i GPS ali i GLONAS antena. Zatim NFC i DLNA mogućnost povezivanja. Ali bez obzira na sve, rekao bih da je telefon malo skuplji nego što bi trebalo. Uz paket kod provajdera za iste pare se može uzeti jača mašina (ovde pričamo o telefonu koji je uzet jesenas). Sony je očigledno u grdnom tripu da neko mora da plati "ime" na uređaju, pa bio to televizor, telefon ili nešto treće. O kvalitetu neću trošiti reči, to je jednostavno Sony ali ništa specijalno kvalitetniji od konkurenata. U ovom trenutku Xperia M je zastareo telefon, počevši od verzije Androida pa na dalje.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*