Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Prostor na C particiji nestaje
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Prostor na C particiji nestaje

Imate računar na kome se slobodan (prazan) prostor na C particiji misteriozno smanjuje? Proširili ste particiju i prostor se i dalje konstantno smanjuje? Sumnjate na viruse? Vaš program za preuzimanje sa neta? Gremline? CIA? KGB? A možda je rešenje problema prostije nego što mislite.

U najvećem broju slučajeva za taj misteriozni nestanak gigabajta sa C particije je zaslužan System Restore. Inače, veoma koristan i nekada preko potreban alat u okviru samog windowsa. System restore je zadužen da skuplja određene podatke i da vam omogući da u slučaju potrebe vratite vaš računar, podešavanja i podatke u nazad u određeni vremenski period. Nekad jako koristan i potreban alat. Ali nekad i alat koji "misli isuviše" umesto nas.

Ako imate windows 7 idite desni klik na My Computer pa Properties. Sa leve strane idemo na System Protection, biramo C particiju i idemo na Configure. Dobijamo prozor gde pod Disk Space Usage imamo informaciju o količini zauzetog prostora (Current Usage). Ispod toga je slajder za Max Usage. Vrlo verovatno je da je isti podešen na 50% C particije, što je mnogo. Prvo što treba uraditi je obrisati trenutnu količinu podataka a zatim pomeriti slajder i postaviti ga na nekih 10%. Ja na mojim računarima Max Usage držim na 3% C particije. Sa velikom količinom podataka imate mogućnost da vratite računar na više tačaka u određenom vremenskom periodu. Sa druge strane, ako imate manje tih tačaka i dalje imate mogućnost da vratite računar na neku tačku na kojoj je radio kako treba. System Restore će popunjavati dozvoljeni prostor i kako ga bude punio tako će starije tačke brisati. Ono što je važno pomenuti je da se dodeljuje prostor u procentima i da u zavisnosti kolika je C particija, dodeljeni prostor će biti srazmerno veliki, ali ne sme biti manji od 1Gb.



System Restore postoji i na drugim operativnim sistemima ali princip je zapravo isti. Na win XP idemo desni klik na My Computer pa Properties. Pod tabom System Restore biramo C particiju i idemo Settings. Slajder je tu, podesimo ga, ok i to je to.





Podešavanje kod Win 8 je potpuno isto kao i na Win 7.

Na kraju treba dodati da System Restore treba da ostane uključen za sistemsku C particiju ali za ostale ukoliko ih ima, treba da bude isključen.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*