Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Galaxy Tab 3 8.0 SM-T310
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Galaxy Tab 3 8.0 SM-T310

Tableti polako ali sigurno ulaze u svačije domove. Neko će reći kako je to neminovnost za nešto što će u budućnosti zameniti laptop, ali to je neka sasvim druga priča. Elem, u ruke mi je dospeo Tab iz naslova koji je namenjen kao poklon za jednu mladu damu. Moje je bilo da ažuriram softver (stvarno komplikovano, nema šta) i kažem "darodavcu" neko moje mišljenje. To moje mišljenje se nalazi upravo pred vama.

Prvo što mi je zapalo za oko su male ivice oko ekrana. To je ono što mi je smetalo na Note 8.0. Ovde su one tačno onoliko koliko je neophodno i generalno izgleda kao uvećana verzija nekog S modela telefona. Ovaj koji sam ja imao prilike da malo prostudiram je bele boje, sa sjajnom lajsnom po ivici po kojoj su raspoređeni svi tasteri i ulazi. Sa desne strane su power, volume i IR port. Sa leve je samo slot za microSD, dok je iznad audio ulaz. Sa donje strane je USB i stereo zvučnici. Na beloj poleđini se u gornjem levom uglu nalazi 5mpx kamera bez blica. Sama kamera je malo ispupčena i tablet položen na sto ne leži lepo. Staklo kamere bi trebalo da bude dovoljno tvrdo da se ne ogrebe, ali mislim da je to minus.



Ono u šta će se ovde najviše i gledati je ekran. U pitanju je ekran od 8" sa 800x1280px što mu daje nekih 189ppi. Malo ili mnogo? Ja bih rekao malo ali tako je uglavnom na tabletima. Poređenja radi isti tablet ali sa ekranom od 10" ima istu rezoluciju a samim tim i manju gustinu (~149ppi). Ekran po Samsungovom običaju ima dobru sliku sa malo prejakim bojama za moj ukus. Oni koji dugo koriste Samsungove uređaje to i ne primećuju. Inače, odnos dijagonala je 16:10 što uređaju daje širi izgled. Ovo je kod tableta uobičajeno dok kod telefona može predstavljati hendikep pri korišćenju. Iznad ekrana je kamera od 1,3mpx i senzor svetla. Ispod su tri navigaciona tastera u klasičnom Samsungovom maniru. Po običaju, home je hardverski. Svi tasteri dužim pritiskom pozivaju određene funkcije. Back poziva Multi-Window taskbar, Home poziva task switcher dok Menu pokreće Google Now.



Tab dolazi pod Androidom v4.2.2. S obzirom da je kao model star preko godinu dana u startu je dobio nekoliko update-ova. Pokreće ga Samsungov dvojezgarni Exynos 4212 na 1,5ghz. GPU je Mali-400, dakle jednojezgarni procesor, a tu je i 1,5gb rama sistemske memorije kao i 16/32gb u zavisnosti od modela za skladištenje. Proširivo do 64gb preko microSD. Ova konfiguracija je sasvim dovoljna da na ekranu sve leti bez laga. Ono za šta će se najčešće koristiti je surf internetom i pokretanje razne multimedije. Baterija od 4450mah je dovoljna za nekih 7-8 sati intenzivnog korišćenja. Za manju-povremenu upotrebu može da izgura par dana. Baterija se ne može menjati. Ipak ne očekujte od mašine previše. Ako ste pokrenuli, recimo you tube i u drugom prozoru nešto slično, ne treba da vas začudi primetno usporavanje. Nekako ne mogu da se otmem utisku da mi je Asus hd7 bio dosta življi. A i jeftiniji je.

Kada smo kod multimedije, treba pomenuti da ovaj uređaj ima par kečeva u rukavu. Video plejer je veoma dobar. Čak daje mogućnost da se klipovi postave u grid do najviše osam. U tom slučaju neće biti prikazane statične slike već će svih osam puštati video ali u smanjenom framerate-u tako prikazujući svojevrsan preview. Takođe, tu je i chapter preview. Prevedeno, plejer detektuje određene deonice jednog video klipa i prikazuje ih u gridu sa smanjenim framerate-om kao i kod foldera sa klipovima. Tu nije kraj. Može se pokrenuti video u malom prozoru u nekom uglu tableta a pritom raditi neke druge stvari dok za to vreme gledate vaš omiljeni spot. Multi Window na delu. Od fajlova podržava .wmv, .avi, .mp4, .mkv itd. Veličina fajlova ne predstavlja problem a tu je i podrška za prevod.



Zvuk je neverovatno čist i jasan. Kako na zvučnicima tako i na slušalicama. Mada mislim da nije dovoljno glasan. Zamerka ide na položaj zvučnika. Naime, ako se gleda neki film, onda se to radi u landscape položaju. U tom slučaju oba zvučnika ostaju sa jedne strane tako da stereo ne dolazi do izražaja.

Slike su pristojne i fotkanje je rezervisano samo za sunčan dan ili osvetljeno okruženje, usled nedostatka blica. Slikane fotke se mogu dorađivati do neprepoznatljivosti. Sam prikaz galerije u startu nudi izbor između slika u telefonu, dropboxa, facebooka ili picase. Kamera snima video u 720p i u 30 sličica. Tu su auto fokus, touch fokus, getotagging, detekcija lica...

Od bitnijih stvari pored GPS-a pomenuo bih GLONASS. U svetu još nedovoljno razvijen sistem za globalno pozicioniranje i pitanje je da li će to biti ikad. Ali Samsung je braći Rusima (prvenstveno, ali i svima drugima) ostavio mogućnost da GLONASS koriste u potpunosti na ovom uređaju. U ovom trenutku GLONASS bi trebao da ima potpunu pokrivenost u celom svetu i to je nešto što na žalost nisam isprobao. Čisto kao neka paralela ta dva sistema na jednom uređaju, pošto se sa GLONASS-om nisam sretao.

Samsung je napravio dobar tablet, nema šta. Prava stvar da se prekrati vreme na dugim putovanjima, čekaonicama i slično. Pored uživanja u multimediji, ništa vas ne sprečava da pročitate i neku knjigu na njemu.



I na kraju nešto što počinje opasno da me zabrinjava. Samsung je i ovde uvrstio svoju Smart Eye funkciju. U pitanju je opcija gde se ekran gasi kada ne gledate u njega. Rekao bih ništa novo u svetu sličnih uređaja. Tablet koristi prednju kameru i na taj način odgovarajućim algoritmima dolazi do zaključka da li gledate u ekran ili ne. Ova se opcija može po potrebi isključiti. Ne bih da zvučim paranoičan, ali ko mi garantuje da me prokleti uređaj ne snima i kada ja to ne želim? I to u kompletu sa zvukom? Ko je pomenuo Velikog Brata?

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*