Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Koji Android telefon kupiti?
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Koji Android telefon kupiti?

Verovatno i vama kada dođe vreme obnove ugovora kod vašeg operatera, ili kada želite da promenite telefon uopšte, dođe do kratkog kuršlusa u glavi. Šta kupiti, za koji se telefon odlučiti, šta znače svi ti brojevi, oznake u specifikacijama... Ovo je jedan kratki vodič gde ću se potruditi da vam malo pomognem. I sam sam trenutno u dile... "višelemi".

Krenimo od ekrana

Na stranu veličina samog ekrana, ono što je bitno je njegova rezolucija, kvalitet prikaza, ugao vidljivosti i kakav je prikaz na dnevnom svetlu, i na kraju otpornost na ogrebotine ekrana.



Postoje razne vrste ekrana a najosnovnija podela bi bila na kapacitivne i rezistivne. Razlika je u tome da kod rezistivnih (resist - otpor) treba malo pritisnuti ekran dok je kod kapacitivnih dovoljan samo dodir. Ovi prvi imaju silne nedostatke i uglavnom su nestali sa scene. Jedna od najbolnijih je multitouch.

Dalje, koji panel ekrana je u pitanju. Razni su u opticaju ali najčešće ćete sresti TFT, LED, AMOLED, LCD (SUPER LCD2, 3...). Postoje razne prednosti i mane ovih panela i udubljivanje u priču bi zahtevalo ceo jedan članak. Ono što je bitno je da razlučimo da se u osnovi razlikuju samo u tome da li je u pitanju TFT ili LED. Sve je inače LCD a sve ostalo su varijacije ova prva dva. Dakle, i TFT je LCD, i LED je LCD. Postoje razlike u TN i IPS tehnologiji panela. AMOLED (OLED) je trenutno najbolje što TFT tehnologija može da ponudi dok je Super LCD3 najbolje od LCD-a. Nisam stručan da kažem šta je bolje ali LCD je tanji kao panel, troši manje struje (što je bitno) i duže radnih sati traje pa vi presecite sami. Moj favorit bi bio IPS LCD.

Kada smo kod panela da kažem koju i o zaštiti. Neki ekrani dolaze u klasičnoj varijanti, dok drugi dolaze sa pojačanom zaštitom od ogrebotina. Trenutno je najčešća zaštita u vidu Gorilla Glass-a. Ekrani sa ovakvom zaštitom su izrazito otporni na ogrebotine. Takođe, neki modeli imaju i oleophobic sloj koji sprečava taloženje masnoće sa kože (otisak prsta). Ako imamo mogućnost biranja, ja sam uvek za Gorilu.

I na kraju sam prikaz. Ekrani dolaze u raznim dimenzijama i sa raznim rezolucijama. Veliki ekran zahteva i veliku rezoluciju a da bi imali predstavu šta 480x800 piksela znače na ekranu od 5" (LG L80) treba da znate da je to "tek" 187ppi (tačaka po inču). Za ovoliki ekran to je malo. HTC One ima 1080x1920 na 4,7" što je nekih 469ppi. Mnogo više nego duplo. Uglavnom, 220ppi shvatite kao dno ispod koga ne treba ići.

Ugao vidljivosti i prikaz na dnevnom svetlu nećete naći u specifikacijama iz razumljivih razloga, tako da ćete se u to morati uveriti lično ili preko raznih foruma i servisa.

Šta se sve krije pod haubom?

Odakle početi? Najbolje/najjače je ujedno i najskuplje. Neki kompromis treba napraviti. Sve se svodi na razlike u cpu sa čipsetom, gpu i memorijom.



CPU je u mobilnoj varijanti (ARM arhitektura) već uveliko došao do 4 jezgra. S obzirom da se sve vrti oko Krait-a i Cortex-a kao CPU-a, treba znati da je Cortex uglavnom zver, pogotovo Cortex-A15. Sa druge strane Krait troši i do duplo manje struje. Kao i u slučaju ekrana i ovde bi trebalo odvojiti ceo jedan članak. Postoje razne razlike u procesu izrade, radnom taktu, broju jezgara... Na vama je da odlučite da li ste za življu ili štedljiviju varijantu. Što se radnog takta tiče, što je veći to je telefon i skuplji. Ovde imate neka poređenja najčešćih CPU-a.

CPU je bitna stavka za analizu prilikom kupovine, ali ne sme se zanemariri ni čipset. KRAIT je perjanica Qualcomm-a tako da ćemo ga najčešće viđati u paru sa Snapdragon čipsetom (400/600/800). Cortex ima malo više kombinacija u vidu Broadcoma, Mediateka, Exynosa, pa i suparničkog Snapdragona. Najčešće će biti u paru sa Mediatek čipsetom ali nije pravilo. Mediatek čipset je jeftiniji od sličnog Qualcomm-a pa stoga za iste pare nudi više ali su generalno Snapdragon čipsetovi "nasviraniji" zato i skuplji. Po meni ovde morate obratiti pažnju koji je to čipset u pitanju i šta sve nudi. Čipsetova ima mnogo a ni dobri poznavaoci se ne mogu snaći baš najbolje. Recimo MTK od 6582 pa na više bi bio ok ili Snapdragon ekvivalent.

Mlađa populacija verovatno prvo baca fokus ka GPU. Najčešće ćete naći Adreno i Mali GPU ali i Nvidia Tegra, Power VR. Veoma je bitno za šta vam telefon treba. Ako vam terba za klasičan surf netom, muziku, video, mejl i razgovor onda i nije toliko bitno šta ćete uzeti. A ako vam teba da odigrate po koju igru ili poterate HD video onda i te kako treba da prostudirate koji grafički procesor ima dotični model. Mnogi GPU dolaze u varijanti jednog, dva i četiri jezgra. Najčešće Mali Grafički procesori blago kaskaju za Adreno. Na istom radnom taktu često imaju manje L2 keša,ali i manju potrošnju. Ovde je najbolje da kod modela za koji se odlučujete vidite koje GPU imaju i za iste pozovete dr. Gugleta sa upitom (recimo) Mali-400p2 vs Adreno 302. Pomenutog Malija nosi poznati Desire 310 a Adrena recimo Desire 516.
Same oznake znače nešto. Kod Malija ovo P2 znači da GPU ima dva jezgra a oznaka može biti MP, MP2 i MP4. Konkretno 400 serija je na zalasku karijere i sama arhitektura je stara nekoliko godina. Mali je dosta napredovao, toliko da kasnije serije sa prefiksom T imaju čak podršku za directX 11. Mali najčešće dolazi sa Mediatek čipsetom.
Adreno najčešće dolazi sa Qualcommom. Ovo i ne čudi kada je Qualcomm 2008 kupio Imageon od ATI-ja (i dao mu ime Adreno). 302 uveliko ima podršku za directX (9.0c)i generalno je bolji od pomenutog Malija. U nekom srednjem cenovnom segmentu 302 je veoma čest GPU. Moj neki glas idu upravo u pravcu ovog GPU-a.



Memorija kod pametnih telefona je obično najveći kamen spoticanja. Najčešće se neki naizgled nasvirani modeli spotaknu o malu količinu memorije. Proizvođači svesno jači hardver uparuju sa manje memorije tako da uređaj jednostavno ne dođe do svog punog potencijala. Nije mi jasna logika ali je tako. Pored toga, provajderi (ako uopšte gledate telefon kod njih) vrlo često ne daju puno pažnje memoriji. Šta znači to 4gb/1gb interne memorije kod već pomenutog L80? To znači da L80 ima na raspolaganju 4gb za skladištenje i 1gb ram-a za rad. Dok se ovih 4gb skladišta može proširiti preko microSD kartice, ovih 1gb RAM-a ne može. Skladište može biti koliko god hoćete ali telefon ispod 1gb RAM-a je nešto što vam ne treba ni kao poklon.

Software

Ova priča je o Android pametnim telefonima, tako da u ovom segmentu pričamo samo o tome. Veoma je bitno da je vaš budući telefon novije generacije ma kako neki drugi bio cenovno prihvatljiviji. Starije generacije telefona vrlo često neće imati podršku proizvođača u vidu budućih nadogradnji. Opet, recimo HTC Desire 516 je model iz Juna 2014 i ima 4.2.2 Jelly Bean. Mnogo je veća verovatnoća da će dobiti Kit Kat nego neki stariji model. Usput L80 ga već ima. Prednosti novijeg operativnog sistema su i previše očigledne i neću se upuštati u to. Kao što se neću upuštati u to da sve ovo pada u vodu ako se telefon rutuje. Ne zaboravite samo da se rutovanjem gubi garancija. To ako vam je stalo do potpune slobode nad telefonom. Ja sam uvek prvo za garanciju. Verujem da oni koji su se sretali sa sitnijim i krupnijim kvarovima kod uređaja pod garancijom znaju o čemu pričam. Dovoljno je recimo da vam se pokvari zvučnik od slušalice i da počne da blago krči. U jednom slučaju ćete odneti telefon u servis mirne glave a u drugom ćete zavući ruku u džep.

Baterija se podrazumeva da je što veća. Uglavnom su u pitanju Li-ion baterije i razlikuju se po miliamperčasovima (mAh). Što je ovih "mAh" više to znači da će više vremena proći pre nego potržite gde ste stavili punjač. Naravno da uređaj sa manjim potrošačima (manjim ekranom, recimo) može sa slabijom baterijom da ušije neki sa jačim hardverom i jačom baterijom. I ovde bih vam preporučio da prelistate po koji post na nekom forumu. To da li se baterija može vaditi ili ne nije toliko bitno. Ako iz nekog razloga crkne dok je u garantnom roku i ne treba da vas brine. Nek se oko toga bakću radnici u ovlašćenom servisu.

Ostalo

Ovo nije sve. Mnogi telefoni dolaze sa nekim detaljima koji ih izdvajaju od drugim. Recimo zvučni sistem kao kod HTC Desire 500 (beats audio). Zatim NFC, LTE i sl. komunikacije (kome zaista trebaju). Neki telefoni dolaze sa slušalicama koje su totalno iznad proseka. Tu su i varijacije u kamerama i njihovim mogućnostima. Treba napomenuti da izuzev par modela, nijedan osrednji telefon ne može dati bolju fotku od prosečnog fotoaparata. Nikada. Smešna su sva poređenja i ne želim da ulazim u diskusiju o tome. Slike sa telefona o kojima govorimo su odlične na ekranima ... telefona. Bacite ih na monitor od 22" plus par puta zoom pa ćete da vidite o čemu govorim. Treba obratiti pažnju i o samoj izradi kućišta. U srednjem cenovnom segmentu nećete naći kućište od aluminijuma ali da bar bude od neke kvalitetnije plastike.

S obzirom da mi se opasno bliži vreme za zamenu telefona, ovaj tekst slobodno shvatite kao moje razmišljanje naglas, pre nego neku sugestiju vama.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Dejan

    Naravno da imam. Trenutno se dvoum... troumim između tri modela. Ekran 5", Cortex A7, Adreno 302, 4gb/1gb rama... Kamen spoticanja pravi ekran. Naime,i ovaj koji sada imam sa svojih 4,2" mi pravi problem u pantalonama a zbog prirode mog posla. Dalje, kod mog provajdera i uz paket koji meni odgovara i na rate mi ipak prave cifru koju gledam kroz šest lupa. Stay tuned anyway.

  2. Gile

    Ova recenzija je ok. Pogotovo za nekoga ko tek ulazi u svet android telefona. Ali malo je nepotpuna. Ako vec govoris da je u pitanju vise nesto kao licno razmisljanje naglas, onda tu nedostaje licni afinitet ka odredjenom modelu ili modelima. Siguran sam da si iz siroke palete izdvojio nekoliko modela o kojima razmisljas...