Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Dell E series E2213, E1913, E1913S
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Dell E series E2213, E1913, E1913S

Pod ruke mi je dospeo monitor DELL E2213. Bukvalno sam razvalio kutiju da bih ga video pošto sam o E seriji čuo samo reči hvale. U pakovanju su pored monitora i stalka bili još kabl za napajanje, zatim DVI i VGA kablovi i disk i prateća dokumentacija.

E2213 monitor je direktni naslednik E2210 modela. U pitanju je monitor od 22" spakovan u mat crno plastično kućište. U principu sam uvek za mat plastiku, pošto sjajna plastika ide u paru sa krpom za brisanje prašine. Sam monitor je elegantnog dizajna sa tasterima poređanim po desnom obodu. Power na dnu svetli blagim plavim svetlom. Od priključaka ispod monitora su priključak za napajanje strujom, DVI i VGA priključci.



Nogica na stalku je postavljena do zadnje ivice postolja i povijena je ka napred. Ovo u isto vreme daje elegantniji izgled a ujedno i daje stabilnost. Ugradnja stalka može biti problem za laike. Naime, stalak se postavlja na klizač tik uz leđa monitora ali se laički može postaviti i iza šine na koju bi ga trebalo postaviti. Ne postoji nikakva zaštita da se to ne uradi što mi je malo čudno. Samo bravljenje je klasično i ne postoji nikakav šraf za dodatno učvršćivanje, a nije ni potrebno. Kao što sam pomenuo, monitor je krajnje stabilan.

Ono što je bitno je sam panel. Dakle, šta je to u šta ćemo zapravo gledati? U pitanju je TN panel. Dakle, aktivna TFT matrica koja u off modu troši 0,5w što je zaista, zaista malo. U radu je potrošnja 24w. Paneli sa TN (twisted nematic) su poznati kao jeftini ali i odzivni, štedljivi i u kombinaciji sa LED pozadinskim osvetljenjem daju visoko osvetljenje (brightness). Ovaj monitor ima LED pozadinsko osvetljenje.



Dalje, dijagonale su 16:10 sa max rezolucijom od 1680x1050. Ugao vidljivosti je 160° po vertikali i 170° po horizontali. Odziv je 5ms što je u principu neki prosek. Kad se samo setim mog starog Acera sa 12ms. I inače, ovo u vezi odziva, to je u pitanju prelazak piksela iz bele u crnu boju ili obratno. Kada sam pomenuo rezoluciju, treba reći da monitor koristi FullHD WSXGA+ rezoluciju (Widescreen Super Extended Graphics Array Plus) koja je i rezervisana za ekrane ovih dijagonala. Tu je prisutno i svih 16,7 miliona boja, kontrast je 1000:1 a prisutna je i podrška za HDCP ako to ikom išta znači u životu.

A kako to zapravo izgleda? Slika je zaista jasna i čista. Za moj ukus je možda nekako presvetla u standardnom modu ali to se da podesiti. U mraku je neverovatno prijatna za oko, što me je prijatno iznenadilo. Ugao vidljivosti je dobar ali ko će ga još gledati pod nekim oštrijim uglom? Po meni to je nebitno. Što se mene tiče, koga žulja 150 evrića za ovaj monitor moje sve preporuke.

Što se tiče E1913 i E1913s iz naslova, u pitanju su potpuno isti monitori ali različitih rezolucija i dijagonala ekrana. Prema oznaci E1913 je monitor 19" sa odnosom dijagonala 16:10 i rezolucijom 1440x900 dok je E1913s isto devetnestica li sa odnosom dijagonala 5:4 i rezolucijom 1280x1024. Ovaj poslednji jedini nema DVI priključak. Svi ovi monitori se mogu vešati na postolje 10x10 a rupe za šrafove su prekrivene nalepnicom i nisu vidljive kao na slikama.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*