Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Oblaci i Pirinač
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Oblaci i Pirinač

Dropbox je servis namenjen za čuvanje podataka u oblacima, tj. na Dropbox hosting serveru, sinhronizovanju fajlova isl. Takođe, servis omogućava korisnicima da preko namenskih specijalnih foldera na svom kompjuteru imaju sinhronizaciju fajlova. Ovo znači da korisnik koji ima više računara i/ili mobilnih uređaja preko pomenutog foldera ima pristup podacima preko bilo kog od uređaja. Pomenuti folder se ponaša kao "zajednički" folder.

Podaci koje Dropbox čuva u oblacima, tj. na svom serveru se mogu deliti. Moguće je pozvati svog prijatelja, kolegu ili člana porodice da koristi te podatke. Pored računara ili mobinog uređaja podacima je moguće pristupiti i preko Dropbox web stranice putem korisničkog naloga. To znači da gde god da se nalazite, ukoliko imate bilo kakav uređaj (desktop, laptop, android, ios..) možete pristupiti vašim podacima. Ti podaci mogu biti slike, video klipovi, kontakti, sms/mms poruke isl.

Sigurnost je zagarantovana. Ili možda nije?

Prvo da pojasnim kakve veze sa Dropboxom ima pirinač.

"Finally, we’re proud to welcome Dr. Condoleezza Rice to our Board of Directors."


Čisto sumnjam da nekom treba da objašnjavam ko je dotična dama. Ako, pak ima neko ko je prethodnu deceniju proveo na južnom polu i nije komunicirao ni sa kim sem pingvina, Kondoli(aj)za Rajs je bivša Američka državna sekretarka u administraciji Džordža Buša mlađeg u periodu od 2005-2009. Dopbox je pre par dana objavio da je dr. Rajs pojačala Dropbox tim. Oni računaju da će neko sa takvom karijerom pomoći servisu da se proširi na globalnom nivou.

Komentari širom interneta se svode na: Rice in, me out!
Nepoverenje u Rajsovu na globalnom nivou je prosto neverovatno. Dropbox u kvalifikacijama Rajsove pored funkcije državnog sekretara pominje to da je bila prorektor na Stanford univerzitetu, da je bila u upravnim odborima Hewlett Packarda i Charles Schwaba. Ono što nisu pomenuli je da je Rajsova bila i savetnik za nacionalnu bezbednost. Možda nisu znali?

Ok, svakako neće Rajsova češljati naše podatke i onda slati u NSA šta joj se svidi. Zvanično, nju ne plaća vlada SAD već Dropbox a neko sa njenim iskustvom što se tiče sigurnosti i zaštite podataka može samo da bude plus za servis. Sa druge strane, kako verovati nekom ko je SAD uveo u rat protiv Iraka i na kakav način? Mnogi je zbog toga i u Americi smatraju za ratnog zločinca. Dalje, Rajsova važi za nekog ko je od SAD napravio "Velikog Brata". Ko garantuje da je njena uloga u ovoj priči onakva kakva je predstavljena a nije mnogo, mnogo dublja? Hej, pa ona je izdala nalog da NSA prisluškuje Savet Bezbednosti UN. Da li da verujemo Dropbox-u? NE!

Već ima nekoliko peticija sa nezanemarljivom količinom potpisnika za njenu smenu. Mada nije za poverovati da će Dropbox krenuti stopama Mozile koja je smenila svog izvršnog direktora zbog podrške istoplnim brakovima usled peticije na internetu.

Koje su alternative?

Od servisa sa sličnom namenom tu su Google Drive, SpiderOak, Mega, Box itd. Pa čak i SkyDrive. Lično, prednost dajem Google-u ako nekom već moram. A što se sigurnosti tiče, da, verujem da niko od eventualnih hakera neće moći da dođe do mojih podataka. Dakle, moji podaci su sigurni na Google Drive kao da su u Fort Noksu. Za ljude poput mene, vas... Ali budimo ozbiljni, malo je naivno verovati da ozbiljni igrači (razne CIA, FBI ...) neće pročešljati uzduž i popreko po našim "ovakvim i onakvim" fotkama, ili neki službenik u Google kome je dosadno.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*