Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Near Field Communication
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Near Field Communication

Verovatno ste X puta čuli za reči iz naslova ili bar za skraćenicu NFC. U današnje vreme se NFC čip tretira nešto kao dodatna oprema za kola. Ako čitate rasprave po mreži oko odabira telefona skoro po pravilu ćete naći rečenicu tipa: "Ne taj. Nema NFC."

Šta je zapravo NFC?

NFC, Near Field Communication je skup instrukcija preko kojih mobilni uređaju mogu da razmenjuju podatke preko wi-fi. Trenutno, ovakvi uređaju nisu česti ali polako dolaze. Prema zvaničnim podacima sa NFC foruma koji je i definisao NFC pre deset godina, dovolno je da uređaju budu udaljeni nekoliko santimetara.

Kako to funkcioniše?

Za početak, treba vam uređaj sa NFC čipom. Kod naših mobilnih operatera ih je sve više, pa čak i u nekom srednjem cenovnom segmentu. Recimo L9 II, L7 II, Xperia M ili nešto slično. Treba napomenuti da su specifikacije na sajtovima operatera škrte i da je najbolje za određeni model se raspitati na nekom drugom mestu.

Treba li nam to uopšte?

Trenutno je upotrebna vrednost veoma limitirana. Mogu se slati određene informacije kao što su kontakti, manje aplikacije, plaćanja... U bližoj budućnosti možemo očekivati više i to preko NFC tagova. U međuvremenu nije vreme da se telefon menja samo da bi imali telefon sa ugrađenim NFC čipom. Ali ako je trenutak zamene došao, bilo da je stari pokvaren ili vam je istekao ugovor i te kako treba obratiti pažnju koji telefon uzimate. Naravno, ako su vam stvari koje sam naveo bitne. Verujem da nas tehnologija neće zaobići u nekom prevelikom luku i da ćemo NFC koristiti već za godinu-dve.



A šta su NFC tagovi?

Postoje NFC čipovi bez napajanja sa kojima je moguće komunicirati. Takvi čipovi se zovu NFC tagovi. Za razliku od klasične komunikacije dva uređaja ovde podaci idu u samo jednom pravcu. Od taga ka uređaju. Moje viđenje je da će pravu upotrebnu vrednost NFC čip i sam protokol imati upravo u ovim tagovima. U bliskoj budućnosti moći ćemo preko NFC tagova da koristimo ulazna vrata soba u hotelima, plaćamo parking, razne karte i uopšte plaćamo sve što je omogućeno na taj način. Bez kartica, gotovog novca, odlaska u banku. Tu, na licu mesta.
Kada kažem bliskoj budućnosti, ovo se u razvijenom svetu već dešava. Mnoge firme već sada ubacuju NFC tagove u svoje vizit karte. Stavite vizitku na telefon i informacije o kontaktu (telefon, mejl, web adresa) su na vašem telefonu. Dalje, moći će da se koristi isto kao i QR code. Samo naslonite vaš uređaj na NFC tag i web adresa je učitana. Samsung je pokrenuo inicijativu gde svako ko kupi S3 i pošalje informacije preko NFC taga dobija besplatno muziku i video.

Gde naći ove tagove?


Mogu se naći na netu u vidu malih privezaka. S obzirom da su u pitanju generički tagovi, trebaće vam i aplikacija za to. Preko aplikacije programirate tag i VOILÀ.

Recimo, programirate tag da pošalje čestitku za rođendan voljenoj osobi i u određenom trenutku samo prislonite tag uz telefon... uz bombonjeru i smišljen izlazak... Hm, u moje vreme su se drugačije muvale ženske.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*