Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Dovođenje win8 u red
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Dovođenje win8 u red

S obzirom da bez ozbiljnijeg znanja nije moguće "prepraviti" win8 da liči na normalne windowse, ostaje samo mogućnost instalacije neke custom aplikacije koja će to uraditi. Zamerki/nedostataka u win8 ima koliko hoćete. Počevši od START dugmeta, preko prirodne podrške za DVD do najprostijeg dugmeta X za gašenje prog... pardon, aplikacija. Ovde ću pokriti neke tipove koje možete i sami bez problema uraditi i dovesti vaš win8 u koliko/toliko normalno stanje.


Start dugme

Kao što sam napomenuo, na win8 ga nema. Na win8.1 ima nešto što kao vrši posao ali daleko je to od klasičnog start dugmeta na koje smo navikli. Ovde je to više neki prekidač Metro-Desktop. Desnim klikom na njega dobijamo određenu upotrebnu vrednost ali ne na način na koji smo navikli.

Classic Shell je definitivno nešto najbliže sedmici. Pored toga što što vraća dobro poznato start dugme, ovaj dodatak umnogome pegla i Explorer. Meni ovo zadnje nije bitno dok je Total Commandera. Sam start meni je moguće podešavati po želji i koliko vidim, najčešći je izbor onih koji žele start dugme nazad.

Pokki je aplikacija sa lepo dizajniranim start menijem. Nije toliko verna kopija start menija na kakve smo navikli ali daleko od toga da nije funkcionalna. Na mom računaru pod win8 koristim Pokki.



Da pomenem još i StartW8 koji dolazi u dosta osnovnom obliku ali daje tradicionalan start meni.

Postoji još dosta rešenja ali se mnoga i plaćaju posle probnog perioda. Cene su uglavnom oko $5.

Shortcuts

Mnoge prečice na koje smo navikli rade i ovde, plus još nekoliko drugih. Ono što je najbitnije alt+f4 kod pokrenutih aplikacija radi vrhunski.

Alt+F4 zatvara pokrenute programe/aplikacije u Metro/Desktop varijanti. Ovo se u Metrou kod aplikacija može uraditi i ako "uhvatite" mišem gornju ivicu i spustite je dole.
Windows+Pause/Break pokreće System Properties prozor. Veoma korisna prečica koju takođe znamo od ranije.
Windows+R pokreće Run za pretragu po windowsu. Takođe stara prečica ali ovde bez start dugmeta ima drugu dimenziju.
Windows+C pokreće Charms menu. Tu su i windows+f/h/q/i za direktno pokretanje search/share/devices ili settings u Charms meniju.
Windows+Tab je stara prečica za "šetanje" kroz pokrenute programe/aplikacije.
Ctrl+Shift+Escape pokreće Task Menadžer.
Windows+D vraća na Desktop.
Windows+X je isto što i desni klik na win 8.1 start dugme. Nije ono što nam treba ali nije neupotrebljivo.

Ovo je samo deo prečica. Nisam pomenuo prečice tipa ctrl+c/v/z zato što se to podrazumeva. Mada, šta je sve osakaćeno ovde ne bi me čudilo da su izostavljene. Pored ovih ima još dosta drugih. Mnoge koje ste koristili na ranijim verzijama windowsa rade i ovde.

Ćoškovi

Win8 krije svašta po svojim uglovima. U Metrou u desnom gornjem uglu se poziva Charms bar. U levom gornjem uglu se premeštamo između otvorenih aplikacija. Ovde se one mogu i gasiti na desni klik pa close. Sve ovo se može po potrebi isključiti/uključiti ako idemo na desni klik na taskbar pa Properties i Navigation tab. U delu Corner Navigation čekirajte šta vam treba.



Accounts

Mikro$oft po svaku cenu želi da zna sve o svojim korisnicima. Priče o potrebi za tim zbog "oblaka" može da priča... oblacima. Postoji način da se prilikom sveže instalacije zaobiđe Mikro$oft. Potrebno je da se kod prozora gde traži da se logujete na Mikro$oftov nalog ide na opciju Create a New Account. Nakon toga ne popunjavate ništa već idete na opciju Sign in Without Micro$oft Account i Finish. Kasnije pod accounts (windows+I) možete dodati Mikro$oftov nalog ako vam treba.

Kako da se računar pokreće bez potrebe za logovanjem sam već objasnio u prethodnim člancima.

Sliku profila dodajete u accounts panelu, opcija Change Account Picture.

UAC (User Account Control) se može isključiti ili podesiti tako što idemo u Control Panel->User Accounts->Change User Accounts Settings i tu vučemo slajder do kraja ili gde već hoćemo.

Sitna podešavanja

Ako imate notebook računar korisna stvarčica je Windows Mobility Center. Na desktop varijanti toga nema. U run (windows+r) kucate mblctr ili ga nađete u Control Panel pod Large Icons. Tu su razna podešavanja, osvetljenje ekrana, baterija, zvučnici... Možete i napraviti prečicu tako što ćete ikonicu iz Control Panela prevući na Desktop.

Libraries. Win8 biblioteke u exploreru drži sklonjene a kome trebaju može ih vratiti tako što otvori Windows Explorer i ide na view->options->Change Folder and Search Options. Pod general čekirajte Show Libraries pa Apply. Možete ići korak dalje tako što ćete čekirati Show all Folders i u explorer u navigaciju sa leve strane dodati pored biblioteka još Control Panel i Recycle Bin.

Pravo u Desktop. Da, može se računar butovati pravo u Desktop umesto u Metro. Desni klik na taskbar pa Properties->Navigation tab i tu čekirajte When I sign in or close all apps on screen, go to the desktop instead of Start pa Apply->Ok.



Dok smo kod butovanja, win8 ima tzv. fast startup, ali računar zapravo prilikom gašenja ide u svojevrsnu hibernaciju. Čak i kada pritisnete i zadržite dugme power na računaru on će samo otići u hibernaciju. Desilo mi se par puta da sam na notebooku morao da vadim bateriju da bih ga "resetovao". Kako da računar ugasite, ali stvarno? Idemo windows+r pa kucamo powercfg.cpl i idemo na Chose what the power buttons do i videćete da je sve pod sleep. Možete promeniti When i press the power button na Shut Down. Zatim odmah tu idete na Change settings that are currently unavailable i odčekirajte po potrebi šta želite ili sve.

God Mode i ovde postoji. Desni klik na desktop pa New->Folder i kao naziv unesite God Mode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} a naziv kasnije možete preimenovati.

Zanimljiva stvar je File History a kako je koristiti imate ovde.

Ukoliko vam je win8 na nekom prenosnom uređaju, možda ćete želeti da podesite što-šta da bi vam baterija duže trajala. Idete windows+r i u run kucate powercfg.cpl i pokrećete Power Options. Ovde podesite po želji šta vam treba.

Control Panel kao definisana prečica ne postoji. Možete kucati u Search polje u Charms baru Control Panel ili još bolje napraviti pločicu u Metrou tako što ćete ići na strelicu dole, tu naći Control Panel, desni klik i pin to start.

Ako hoćete normalan antivirusni softver, onda vam verovatno ne treba Windows Defender. Njega ne možete obrisati ali ga možete isključiti tako što iz Control Panela idete na Windows Defender->Settings i odčekirajte Turn On Windows Defender.

Windows Update možete podesiti preko Control Panel->Windows Update ili u run kucate wuapp.exe i idete na Change Settings i tu obično se izabere Install Updates Automatically ako već nije tako podešeno.

Metro i Charms

Charms se ne može nešto specijalno podešavati. Zamislite ga kao start menu u okviru Metro korisničkog interfejsa. Zato se pločice u Metrou mogu podešavati po volji. Mogu se povećavati i smanjivati na desni klik na neku pa resize. Biramo između Large, Wide, Medium i Small. Kad smo kod desnog klika, tu se otvara još par opcija, uninstal i unpin from start.

Instalirali ste neku aplikaciju i šta sad? Nema je nigde. Nije program da bude u Start pa Programs a nema ni klasičnog start dugmeta. U Metrou imate strelicu na dole i tu su sve aplikacije. Nađite koju želite i desni klik pa Pin To Start.



Možete grupisati pločice i davati im nazive tako što idete na desni klik na prazno pa customize. Izaberete grupu pločica i date novi naziv. Na kraju enter.

Ako želite da vam windows alati budu na dohvat ruke idite na Charms bar pa Settings. Pod Tiles vucite slajder na yes.

U Charms baru je Search polje gde ako ukucate neki pojam odmah će vam iskočiti njegovo veličanstvo Bing, desna ruka Mikro$ofta ili bolje reći potrčko. Binga možete "odčekirati" tako što idete na windows+i->Change PC Settings->Search and Apps i pod search vucite slajder za Bing na Off.

Alati

Clean up ili čišćenje hdd-a pokrećete preko cleanmgr u run-u ili Windows Explorer->drajv/particija->Manage tab->Cleanup. Ovde ima još i opcija za formatiranje i za optimizovanje.



Ako želite da uradite defragmentaciju idete na windows+q i u search kucate defragment i dobićete Defragment and Optimize Your Hard Drive. U win8 se to sada zove Optimize Drives. A pomenuo sam ga iznad da se može pristupiti i iz  Windows Explorera. A možete i u run kucati dfrgui.

Zaključak

Za početno štelovanje osmice je i ovo dovoljno. Ili možda nije? Dodajte vaše sugestije u komentarima ispod.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*