Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -ZTE Blade G
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

ZTE Blade G

Ako me išta nervira kod proizvođača mobilnih telefona, onda je to što svi u svakom od svojih modela ponešto uskrate. Ovo je naročito bolno očigledno u nekom srednjem cenovnom segmentu koji je jedino realno i kupiti. Ovim ne omalovažavam kupce skupljih telefona, samo, nekako mi je nelogično dati polovnog Yuga za, ipak samo telefon. Da se vratim na temu, primetili ste da kada gledate specifikacije, vidite da neki model ima jak procesor i memoriju ali loš ekran. Drugi ima dobar ekran i procesor ali malo memorije. Treći pak nema nešto treće i tako dalje. Da, znam, ovi što koštaju koliko polovan Yugo obično imaju to sve... Ali da li je stvarno tih dvesta-trista megaherca takta procesora više, vredno skoro duplo više cene?

U novu godinu sam ušao tako što sam se dočepao G Oštrice, u poslednje vreme malo je reći agresivnog kineskog proizvođača mobilnih telefona. Za one što se mršte kada na poleđini vide nalepnicu "Made in PRC" da kažem da se skoro sve pravi u Kini, i to počevši od iPhonea. Iako i ja imam manje-više negativno mišljenje o kineskoj robi, ovaj aparat je urađen odlično. Opet, da se razumemo, ona hromirana lajsna oko telefona koja mu daje elegantan izgled nije videla metal.



U kutiji ćete naći punjač, slušalice ali ne i bateriju. Ona je već postavljena u telefon a tu je i upozorenje da bateriju može vaditi samo ovlašćeni serviser. Što je čudno. Prvi put sam video ovo kod telefona kod koga se baterija može izvaditi. Druga je stvar kod aparata kod kojih se poklopac baterije ne otvara i gde je stvarno potrebno ići u servis. Ako se pak odlučite za otvaranje poklopca baterije, imajte u vidu da treba da budete pažljivi kada pomerate mali limčić koji sve to drži.

Danas je trend da telefoni budu većih dimenzija. Uglavnom je tu ekran koji diktira dimenzije. Nekada sam se ježio kada "faca" seda za sto u kafiću i stavlja na sto svog mezimca sa očiglednim hvalisanjem. Danas i ja stvaljam telefon na sto ali, verujte mi ne da bih se hvalio. Sa tankim uređajem velike dijagonale u džepu farmerica izuzetno je teško sesti i ne polomiti nešto.
 
Blade G je telefon sa dijagonalom 4.5" i dimenzijama 133x67x9,2mm što ga čini neznatno manjim od konkurencije ako se za ovaj telefon uopšte može reći da je mali. Sam ekran je kapacitivni IPS LCD što je uveliko standard. Sa rezolucijom od 480x854 piksela i 218dpi i nije vrh ponude, ali svakako zadovoljava. Ovde prvenstveno mislim na uglove gledanja. Kakav je pod direktnim sunčevim svetlom ne znam, pošto mi se kratko zadržao u rukama a napolju je pomalo tmurno. Na žalost, ne dolazi ni sa kakvom zaštitom ekrana (dragon trail glass, gorila glass...).

Šta je pod haubom?
Rekao bih proverene komponente koje smo sretali u raznim uređajima. Dual-core procesor na 1,2ghz Cortex A5 u paru sa Adreno 203 grafičkim procesorom a sve to na Qualcomm MSM8225 Snapdragon S4 Play čipsetu. Deluje obećavajuće za ovaj cenovni rang? Deluje, dok ne pročitate da je na sve ovo dodato 4gb rom memorije i SAMO 512 rama. Od toga se može koristiti samo 385gb, ostalo je rezervisano za sistem. Ovde se vraćamo na priču sa početka teksta. Hardver sa ovakvim specifikacijama je doslovno osakaćen malom količinom memorije. Sa bar 1gb bi aparat bio prava stvar ali bi onda verovatno nosio naziv GRAND "neki" i bio 50-100% skuplji. Kao što sam pomenuo, ovo nije samo do ZTE, ovako se svi ponašaju. Recimo Huawei Ascend G510 ima identičan hardver i ekran i skoro bi mogli da kažemo da se pravi na istoj proizvodnoj traci (što možda i nije daleko od istine). Kada sam već pomenuo G510, treba da napomenem da je ZTE jeftiniji od Ascenda.



Kakav je u radu?
Aparat koji sam ja imao prilike da koristim na kratko je star par meseci i već uveliko pun aplikacija. Prvo što sam primetio je da je surf netom nekako usporen, kilav. I to je isto preko bilo kog pregledača. Usporenja se pojavljuju i tu i tamo prilikom pokretanja i drugih aplikacija. Sa ovakvim hardverom ot ne bi trebalo da se dešava. Na forumima vidim da nadogradnje softvera uveliko rešavaju problem. Pa čak i direktan mejl proizvođaču nije na odmet. Zapanjićete se, ali odgovoriće vam. Neko moje zapažanje i iskustvo je da veliku pometnju u radu telefona pravi sveprisutni Viber. Daleko od toga da je u pitanju beskorisna aplikacija, ali mi nekako aparati koje sam koristio ne rade isto sa i bez Vibera. Možda grešim...

ZTE je uz ovaj aparat ubacio ekstra brz punjač koji bateriju od 2000mAh napuni za koji sat. Problem je što se pri punjenju telefon jako greje. Punjač o kome je reč je od 1000mA a broblem pregrevanja možete rešiti tako što ćete upotrebiti neki slabiji punjač. Recimo od oko 500mA. Sporije će se puniti, doduše.
Kada smo kod baterije, zapanjila me je njena izdržljivost. Izgurala je ceo dan pod konstantnim maltretiranjem. Vlasnik mi je rekao da gura do 2-3 dana pri normalnoj upotrebi, što je veliki plus. Baterija se ne vadi a ako izvadite poklopac primetićete mesto nalik na mesto predviđeno za sim karticu koje je prekriveno plastikom. Ako izvadite sim karticu i upalite telefon, u gornjem desnom uglu će se pojaviti dve ikonice za mreže. Da li je ovo telefon koji eventualno ima podršku za dual-sim koja je zaključana ili ne, ne znam. Nisam hteo da skidam poklopčić na tuđem telefonu ali zanimljivo.

Aparat ima na poleđini kameru od 5mpx, sa autofokusom i širokim led blicom. Kamera nije loša i za telefon senzor i nije previše mali. Nije realno da telefon izbaci sliku od 10mpx i da ona bude bez šuma. Na manjim slikama šum je manje do izražaja. Fotke su prosečne ali su me one u mraku iznenadile. Retko sam imao priliku da obraćam pažnju na to kakve slike daje telefon kome je blic ispod kamere i koji je malo širi. Na žalost, nisam nijednu sliku prebacio tako da vam ih ne mogu pokazati. Prednja kamera je VGA i dovoljna je za Skype, ne i dobra. Video je takođe prosečan U 480p.



Prijatno me iznenadio GPS. Ni jednog trenutka nije pobrljavio. Dalje, podrška za USB On-The-Go funkciju, što je svakako zgodno. Zvuk na njemu je pristojan, mada ne dovoljno glasan. Zvuk na slušalicama je prema reakcijama drugih, veoma loš. Ako vam treba telefon za igranje igrica onda ovo i nije idealno rešenje. Mala količina memorije je najveći hendikep, pored pregrevanja aparata pod punim opterećenjem gde se može čak i ugasiti. Provajderi u Hrvatskoj su ovaj problem rešili tako što su spustili takt CPU na 1ghz (ne znam koliko je to pametno).

Sa druge strane, ako vam telefon treba uglavnom za surf netom, onda je ovo pravi izbor. Velika autonomija je ogroman plus. Takođe verzija operativnog sistema (4.1.2) obećava i eventualnu nadogradnju. Ovde da napomenem da je veliki broj fabričkih ažuriranja, negde se pominje do v10. Ovo se može ažurirati na ZTE oficijelnom sajtu. Opet, prema reakcijama korisnika, napredak posle ažuriranja je veliki.

I za kraj, kod nas se uređaj pojavio u MTS i Telenoru. Vlasnici telefona koji su uređaj uzeli u Telenoru se mnogo više (čitaj: JEDINI) žale na probleme. Koliko to ima veze sa činjenicom da kinezi prave dve vrste robe: za normlane zemlje i za zemlje poput naše. Očigledno je da su ovi iz MTS-a slagali iz koje su zemlje.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Ivan

    Nokia slušalice WH-102 3.5mm Postovanje, interesuje me da li ove slusalice bi radele na touch android telefone a pogotovu na xiaomi redmi 1s??? Hvala Unapred Srdacan pozdrav