Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Kako ukloniti QVO6?
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Kako ukloniti QVO6?

Ne znam da li ste se sretali sa ovom napasti, ja nisam sve do sad. Naime, prijateljica me je zamolila da joj instaliram neki program na njen lap top. U pitanju je Readon TV Movie Radio Player. Program služi za online gledanje gomile tv stanica. U svakom slučaju, uz program se "dobija" i QVO6. U pitanju je tzv. otimač pregledača (browser hijacker). Po završetku instalacije programa za praćenje tv-a video sam da su svi pregledači dobili novu početnu stranu. Običnim preimenovanjem početne strane u podešavanjima nisam dobio ništa. Obratio sam se drugu Gugletu za pomoć.

Šta je zapravo QVO6? Ovde nije u pitanju klasičan otimač pregledača. Mnogi legalni programi menjaju početnu stranu, naravno, uglavnom pitaju. Ovde je problem što QVO6 menja target u prečicama i drugim programima, ne samo pregledačima i dodaje na kraju http://www.Qvo6.com/ro/?si=41460&shortcut=true&tid=293(http://www.qvo6.com/?utm_source=b&utm_medium=cor&from=cor&uid=ST9320423AS_5VH1010RXXXX5VH1010R&ts=1373105477). Ovo ga već svrstava u maliciozne softvere. Meni je došao uz pomenuti program ali koliko vidim drugima je došao uz neke druge ali uglavnom na isti način. Deinstalacijom programa se, pogađate, ne briše i QVO6.

Šta uraditi? QVO6 je ubacio svoje pipke svuda. U pregledače, registry bazu, prečice... Na netu ima nekoliko rešenja a neka zahtevaju čak ulazak u safe mod. To manje iskusnim korisnicima računara ne bih savetovao.

Prvo što sam uradio je čišćenje računara AdwCleaner-om. Ovo je direktan link za preuzimanje. Pokrenuo sam skeniranje svih particija i program je našao od svega po malo. Od fajlova u registry bazi, do servisa. Ovde treba obratiti pažnju na tab prečice i videti da li je nešto nađeno, ali o tome malo kasnije. Može se videti šta je sve nađeno u tabovima i eventualno nešto odčekirati. Zatim ide clean. Nakon toga AdwCleaner će tražiti da se računar restartuje.

Sledeći na redu je Junkware Removal Tool. Sa njim sam očistio sve web pregledače. Prosto sam se iznenadio koliko je ovaj program efikasan. I njega možete preuzeti ovde. Program radi u Command Prompt-u a ceo proces može da potraje. Po završetku, program će izbaciti listu šta je sve našao, očistio, sredio i obrisao.

Na kraju, od programa za čišćenje malicioznog softvera sam pokrenuo provereni Malwarebytes Anti-Malware Free,  njega možete preuzeti ovde. U pitanju je free verzija ali ako vas žulja novac možete preuzeti i pro. Ovde sam išao na perform quick scan opciju i program je našao još par fajlova koji su promakli. Brisanje i njih i da se proveri šta je urađeno.

Pre pokretanja pregledača prvo treba proveriti prečice. Desni klik na prečicu pregledača, properties (svojstva)->shortcut (prečica)->polje target. Tu iza staze za taj pregledač ne treba da ima išta. Konkretno za IE treba da stoji samo "C:Program FilesInternet Exploreriexplore.exe". Sve ostalo treba obrisati. Ovo bi trebalo da bude obrisano prilikom čišćenja AdwCleanerom a to sam već pomenuo. Ovo treba ponoviti za svaki pregledač.

Sada bi trebalo da je sve čisto. Bar je tako u mom slučaju. Ostaje samo da se vrate početne strane i provere add-onovi, plug-inovi isl. Za početne strane:

  • IE->Tools->Internet Option->General Tab
  • Mozila FF->Tools->Options->General->Startup
  • Chrome je sam po sebi već Google Home Page ali ne još uvek.

Ekstenzije treba obrisati sve koje imaju veze sa QVO6 a koje su ostale. U mom slučaju nije bilo ni jedne ali svakako treba proveriti.
  • IE->Tools->Manage Add-ons->Toolbars and Extensions
  • FF->Tools->Add-ons->Extensions
  • Chrome->Tools->Extensions

Za Chrome još par stvari... Settings->Manage Search Engines

To bi bilo to. Kao što sam rekao, na ovaj način sam u potpunosti očistio računar a "čuveni" program za gledanje tv-a je ostao. Jedno je sigurno, ja ga više nikada neću instalirati.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Dejan

    Nema na čemu.

  2. AleksandraCuca

    Thanks Deki