Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Kako da sklopite sami svoj računar - III deo
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Kako da sklopite sami svoj računar - III deo

Kao što smo juče nagovestili, spremite sekire i motorne testere da idemo u šumu...

Graphic Card

...grafičkih karti. Kao što sam napomenuo pre neki dan, računar ovog kalibra u kućnoj varijanti nema smisla osim za teranje video igara. Za sve ostalo smo mogli da pazarimo neku konfekciju od dvadesetak hiljada. Dakle, treba izabrati grafičku kartu koja će zadovoljiti naše potrebe a pri tom ostaviti neki dinar za, recimo, pivo.

"Mlada može da bude i siromašna, ali auto mora da bude Mercedes!"

Dakle, Nvidia! Šta još? PCI 3.0 bi bilo poželjno, kao i bar giga rama ddr5, zatim hlađenje aktivno, nikako pasivno... Šta uzeti, Bog te? Nešto od 50-tak hiljada ili jače? Još jače? Video igre su prokletstvo, tu nema spora. Da eliminišemo šta nećemo pa da bar malo suzimo. VGA/DVI izlaz je nebitan. Daj koji daš. ATI smo već otkačili... Pasivno hlađenje NE dolazi u obzir, pa čak da moramo da pozajmimo kintu od komšije ili ne daj Bože od devojke. Razumeće ona.

Treba prelomiti između nekoliko varijanti. Da li uzeti karticu sa 1Gb memorije ali sa ddr5 uz 128bit magistralu ili 2Gb ddr3 uz 256bit magistralu? Najbolje bi bilo i jedno i drugo ali onda cena ode u nebesa. Poznato je da je ddr5 quad-pumped i da ima duplo veći transfer od ddr3 tako da anulira eventualnu duplo veću magistralu (128 vs 256). Plus ddr5 i čita i piše u istom ciklusu dok ddr3 u jednom ciklusu može samo jedno. Dalje, video igre uglavnom ne posrču više od tog jednog gigabajta, a pre će im trebati brzina u čitanju i pisanju tako da smo i ddr3 odbacili. Sve se svodi na GTX650 čip, samo još da vidimo od kog proizvođača i koju varijantu. Razlike variraju od cene, preko fabričkog kloka GPU i memorije do rešenja hlađenja. Ovo zadnje je možda i najbitnije. Ovde ćemo da zažmurimo i uzmemo jednu kartu sa police a kukaćemo posle. Šta smo uzeli? Polako otvaramo šaku... Aha, GIGABYTE nVidia GeForce GTX 650 1GB 128bit - GV-N650OC-1GI. Može.



Spec:

  • interfejs PCI-e 3.0
  • memorija DDR5
  • veličina 1Gb
  • magistrala 128bit
  • brzina memorije 5000Mhz(1250Mhz GDDR5)
  • GPU GTX650
  • brzina GPU 1071Mhz
  • Cuda procesori 384
  • hlađenje aktivno
  • vga,dvi,hdmi
  • cena - 93€

Kartica ima podršku za brdo toga. Nešto nam terba, nešto i ne. Tu je podrška za do tri monitora, pure video hd tehnology (blue ray reprodukcija), 3d vision, Physics, adaptive v-sync... Ne, nisam vas psovao. I ono što je veoma bitno, taj drugi slot koji zauzima (preklapa), zauzima i na poleđini kućišta i koristi da odvodi toplotu van. Mnoge slične kartice drugih proizvođača takvo nešto nemaju.

Pa da ubacimo i nju u kućište. Ugrađujemo je u prvi PCI slot odozgo tako da prvo treba da uklonimo obe metalne maske koje čuvaju mesto. Karticu polako ubacujemo na svoje mesto sve dok ne legne lepo i dok plastična bravica sa zadnje strane ne zabravi. Ne smemo zaboraviti na molex konektor. Jedan od kablova sa napajanja treba da ima kockasti džek sa 6 pinova. Taj se traži. Priključite i njega pošto grafička karta srče malo više struje nego što može da dobije preko ploče.



To bi bilo to. Cela ova priča bi trebalo da košta oko 410€.
  • cpu 97€
  • ploča 100€
  • memorija 2x25€
  • kućište 47€
  • hdd 54€
  • dvd 18€
  • grafika 93€

Naravno da može jeftinije, ali može i skuplje. Ova mašina može da se izbori sa svime što bacimo pod nju. Neće izbaciti Crysis 3 u punoj rezoluciji i sa svim detaljima, to i nije bio cilj. Sve, ali sve ostalo neće biti problim. Kako danas, tako i u narednih pet godina. Neka buduća eventualna nadogradnja će možda doneti bolje napajanje, više memorije (uz 64-bit win), eventualno ssd za sistem itd. Da dodam da se ova mašina uz ozbiljno napajanje, ventilatore i sl. može solidno kloknuti. Ono što bi sada mogli eventualno da dodamo ako nas žulja još koji evro su par...

EXTRA

...sitnica koje život znače. Ukoliko se odlučite za providno kućište, ili samo za providnu stranicu, ili pak ako želite da vam bude otvoreno, verovatno ćete poraditi malo ne nekim neonkama i generalno rasvetom unutar kućišta. Pored toga biste mogli razmisliti i da dodate par ventilatora napred i iza od kojih će prednji da uvlači a zadnji da izvlači vazduh. Cene su oko 500 dinara za komad a mogu se uzeti i oni sa LED svetlom ako je u pitanju rešenje iz prve stavke. Oni se priključuju na ploču na sys_fun ili slično. I moj predlog broj jedan ako imate jače 2.1/5.1 zvučnike ili bar planirate da ih kupite. Neki CREATIVE Sound Blaster Audigy od 20-tak evra (minimum) koji će dati solidan boost zvučnicima. Integrisana zvučna karta, koliko god bila dobra, ne može da se poredi sa Creative SB a razliku ipak možete čuti.

Disclaimer

Kao što sam i napomenuo, ovaj tekst uzmite kao vodič a ne kao pravilo. Za svaku štetu koju napravite eventualnim sklapanjem mašine po ovoj seriji tekstova ne mogu snositi nikakvu odgovornost. Tekst je čisto edukativne i informativne sadržine a ne kao set instrukcija. Pored ovog teksta obavezno je da se pročita svako uputstvo koje dobijete uz odgovarajući hardver a za sve što niste sigurni slobodni ste da postavite pitanja, kako ovde, tako i lično na mejl preko kontakt stranice.

Cene su uzete uglavnom sa itsvet.com. Ako oni lažu, lažem i ja.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*