Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Kako da sklopite sami svoj računar - II deo
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Kako da sklopite sami svoj računar - II deo

Možemo da nastavimo? Je li ostalo nešto para za ostatak naše priče?
E, pa da spakujemo mi naš budući računar u neko...

CASE

...kućište. Pri odabiru kućišta treba voditi računa o više stvari. Prva i osnovna ja da li i koliko jako napajanje ide uz njega. Zatim treba obratiti pažnju da li i koje konektore ima sa prednje strane. Koliko je dobro rešeno provetravanje unutrašnjosti. Treba voditi računa da li u njega možemo ugraditi našu ATX ploču. Treba se presabrati koliko će nam optičkih drajvova trebati i voditi računa da to kućište ima odgovarajući broj mesta. Ako treba flopi drajv treba obratiti pažnju i na to pošto mnoga modernija kućišta nemaju mesto. Zatim, praktična strana ugradnje uređaja itd.
Ah da, i estetika je bitna. Nekima...

Kao što vidite, ima dosta toga na šta treba obratiti pažnju. Kućište ima bitniju ulogu od pukog držanja svega na gomili. Ovde ima samo jedan veoma važan kompromis. Da li uzeti povoljnije kućište pa dokupiti neko kvalitetno napajanje ili u startu uzeti kućište sa nekim kulturnijim napajanjem. Obična napajanja koja se uglavnom nalaze u jeftinijim kućištima tipa Frontier nemaju u potpunosti performanse iskazane na nalepnici na njima. Dalje, nije džabe Čiftek od 500w toliko skuplji od pomenutog Frontiera od isto toliko vati. Ako ništa drugo, pomenuti Čiftek je bar tri puta teži od Frontiera. A nije pun cigli, sigurno. Što bi rekao jedan moj drugar: "Ja napajanje kupujem od kile."

Mi ćemo ovom prilikom uzeti neko midi kućište sa kulturnijim napajanjem a eventualno napajanje od kile može da sačeka neku buduću nadogradnju. LC POWER 925B 600W kućište se prema komentarima pokazalo veoma dobro. Napajanje ima snage da fabrički podešene komponente nosi bez problema pod punim opterećenjem. Napred ima dva USB2.0 i jedan (!) USB3.0 što je veoma bitno. Unutra ima dovoljno mesta da se sve spakuje , jedino nema neki lakši sistem ugradnje uređaja već klasika, na šafove.



Spec:

  • format MIDI Tower
  • kompatibilnost ATX, mATX
  • napajanje 600W
  • internih 3,5" 3 mesta
  • eksternih 3,5" jedno mesto
  • eksternih 5,25" 3 mesta
  • I/O port audio, 2x USB2.0, 1x USB3.0
  • dimenzije 20cm x 50cm x 50cm
  • cena ~ 47€


E pa da ubacimo napakovanu ploču u kućište dok nismo nešto polomili na njoj. Prvo DOBRO pročitajte dokumentacije od kućišta i ploče u vezi montaže koja sledi. Sve kablove od napajanja izbacimo napolje u stranu da ne smetaju dok kućište leži na boku. Locirajte rupe na ploči za šrafove. One po obodu imaju električni vod. Zatim locirajte iste pozicije tih rupa na kućištu. U te rupe ušrafite mesingane odbojnike. Dalje, metalnu masku koju ste dobili uz ploču postavite u odgovarajuće ležište na kućištu i vodite računa da ga ne postavite kontra. Ploču polako ubacite u kućište i spustite na odbojnike a pritom konektore polako podesite prema upravo postavljenoj metalnoj maski. Pritegnite ploču šrafovima koje ste dobili uz kućište i gledajte da neki ne preskočite. NE POKUŠAVAJTE DA POSTAVITE ŠRAF TAMO GDE TO NIJE PREDVIĐENO! U suprotnom spremite novih 100 evra za drugu ploču.

Mislili ste da je ovo pipaviji deo? Šta ćete tek reći za ono što sledi? Na redu je povezivanje instalacije. Prvo su na redu 24-pinski i 8-pinski džekovi od napajanja. Oni imaju svoja mesta na ploči i nemoguće ih je promašiti niti ubosti bilo kako. I na kraju povezivanje led lampi, prednjih usb ulaza i power i reset dugmeta. Ovde ponekad pogreše i najiskusniji. Sa prednje strane kućišta dolaze mali upleteni kablići koji na svom kraju imaju male džekove na kojima piše šta je šta. U pitanju su hdd led, power sw(itch), reset sw(itch). pow(er) led+ i -. Ove kabliće postaviti prema šemi sa uputstva od matične ploče. Prekidače power i reset u principu nije bitno kako povezujete ali led jeste. Ukoliko ne povežete ove kabliće na svoja mesta kako treba spremite onih sto evra za drugu ploču. Ostaje još da se povežu prednji USB i audio ulazi ali njih nije moguće pogrešiti. Vodite samo računa da prednji USB3.0 ubodete u odgovarajući jedan jedini na ploči.



I to bi bilo to što se tiče ploče, na redu je...

HDD

...hard disk. Do skora su cene izuzetno divljale i relativno ozbiljan hdd je bio preskup. Sada se to dosta unormalilo. Kod slaganja nove konfiguracije najpametnije bi bilo uzeti jedan ssd za sistem i jedan hdd za podatke. S obzirom da su ssd skupi ostavićemo ih za neku buduću nadogradnju a sada ćemo uzeti neki hdd od 1Tb. Imajući u vidu da naša ploča ima 4 SATA II konektora i 2 SATA III konektora možemo uzeti neki SATA III hdd pošto su dosta povoljniji a o pogodnostima sata3 nećemo ni da govorimo. Jedan terabajt prostora je za nekog možda i malo. Plus, od toga treba odvojiti jednu particiju za sistem od jedno 200gb. Ostatak i nije tako malo, a pitao bih one kojima jeste da mi kažu šta rade sa tolikim filmovima, igrama i sl? Da li je zaista neophodno da se vrši backup kompletnog interneta? Kada se setim da je moj prvi računar imao 2,5gb hdd...

U ne tako velikom izboru odlučio sam se za SEAGATE 1TB, 3.5", SATA III, 64MB, Barracuda 7200.14 - ST1000DM003. Seagate je oduvek bio sinonim za dobar i pouzdan hdd a ovaj model ima sve što nam je potrebno.



Spec:
  • format 3.5"
  • konekcija SATA III
  • kapacitet 1Tb hdd
  • broj obrtaja 7200rpm
  • buffer 64mb
  • cena ~ 54€

Mogli bi polako i da ga spakujemo u kućište. Predlažem da se ugradi u mali box ispod mesta za optičke drajvove a iznad prostora u koji kasnije možemo da zatrpamo drugim hdd ili ssd-ovima. Pričvrstimo ga obavezno sa obe strane šrafovima što podrazumeva da se i druga strana kućišta otvori. Sledi povezivanje sa napajanjem i pločom. Tražimo SATA III od bele plastike na ploči.



Dok je poklopac sa strane otvoren, mogli smo da skoknemo do neke radnje za...

DVD/RW rom

...neki optički drajv. Nekada sam se kleo i Pionir a sada vidim da je primat preuzeo LG koji je nekada za mene bio sinonim za smeće. Blue-ray drajvovi su poskupi tako da ćemo ih preskočiti a i pored računara nemamo puno uređaja koji bi mogli da puste sadržaj tih diskova. Pored činjenice da disk kao medij polako gubi trku. Ja moje drajvove nisam otvorio od prošlog decembra (!!!) kada sam reinstalirao sistem. Sve što mi treba je na netu.

Dakle, uzećemo jedan LG DVD-RW SATA GH24NS95.AUAA10B koji će verovatno pre crći od dosade nego od rada.



Spec:
  • interni drajv
  • cd/dvd čitač i pisač
  • čita manje/više sve cd/dvd koji nam trebaju
  • konekcija SATA
  • cena ~ 18€

Da ubacimo i njega pa da zatvorimo bočnu stranicu. Dakle, skidamo gornji poklopac na kućištu i oslobađamo mesto za drajv. Drajv ubacujemo tako da se lepo poravna sa prednjom stranom kućišta, zatim ga pričvršćujemo sa obe strane šrafovima. Bočni poklopac možemo vratiti i pričvrstiti. Sledi povezivanje sa napajanjem i pločom. Za napajanje koristimo isti krak sa napajanja koji smo koristili za hdd, NE drugi. Na ploču ga povezujemo na CRNI SATA. Beli (SATA III) čuvamo za nešto ozbiljnije.

To bi bilo to za danas. Spremite se da idemo u šumu... grafičkih karti.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*