Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -In Memoriam Douglas Engelbart
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

In Memoriam Douglas Engelbart

Verovatno vam ime Douglasa Engelbarta neće značiti mnogo ali činjenica da čitate ove redove govori da upravo koristite jedan njegov izum. Douglas Engelbart je izumeo kompjuterskog miša.

"The rate at which a person can mature is directly proportional to the embarrassment he can tolerate."


Douglas Engelbart je umro 2. jula ove godine u 88. godini. Bio je jedan od velikih IT sanjara koji su svoje snove i vizije pretvarali u stvarnost. Daleko od toga da je u nekoj velikoj meri zadužio čovečanstvo ali je dodao kockicu u slagalicu koju vekovima popunjavaju samo odabrani. Za svoj patent nije dobio ni centa iako je od 67. kada je podneo zahtev do sada proizvedena ogromna količina miševa. Neverovatno da se ista priča ponavlja sa svim velikim ljudima.

"In 20 or 30 years, you'll be able to hold in your hand as much computing knowledge as exists now in the whole city, or even the whole world."

Njegov "X-Y indikator" je činilo dva točka u drvenom kućištu i kada se malo bolje zamisli princip se i nije mnogo promenio do sada. Naravno, optika nema puno veze sa točkićima. Naziv "Miš" je nastao iz veoma očiglednih razloga.
Kasnije je njegov patent otkupio (a ko bi drugi) Apple za 40000 dolara a ostalo je istorija.

"The digital revolution is far more significant than the invention of writing or even of printing."

Svakako da ovom čoveku dugujemo zahvalnost i da ga se bar ponekad setimo kada sednemo za računar. Uz sav napredak tehnologije, multitač ekrane i razne druge džidža-bidže, upotrebi miša se ne nazire kraj. Ljudski prst je jednostavno predebeo da bi se selektovao baš onaj piksel koji želimo.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*