Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Zašto da nadogradim browser?
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Zašto da nadogradim browser?

S obzirom na činjenicu da se svet informacionih tehnologija menja iz dana u dan, veoma je bitno da se programi nadograđuju (update) pravovremeno. Ovo se posebno odnosi na programe kod kojih može doći do sigurnosnih propusta. Jedni od tih programa su internet pregledači (browser) kod kojih nove verzije osim što ispravljaju određene sigurnosne propusti, uvode i neophodnu podršku za nove html/css/js elemente tako da se web stranica prikaže (render) onako kako je programer zamislio.


Internet Explorer



Internet Explorer ili skraćeno IE je pregledač koji je najrasprostranjeniji. Logično, dolazi uz windows operativni sistem. S obzirom da se nalazi u svakom računaru kojeg pokreće neka od windows verzija, nije ujedno i pregledač koji se najviše koristi. Mikro$oft od svih najmanje haje na vapaje korisnika, tako da je IE pregledač koji najviše kaska za vremenom u kome živimo. Svaka nadogradnja je krajnje neophodna. Trenutno su za win 7 i 8 dostupne verzije 10 serije. Samo da napomenem da kod Mikro$ofta ni najnovija verzija nije baš up-to-date.


Mozilla Firefox




Nekada pionir u ratu sa IE i jedina alternativa vredna pomena Fajerfoks je polako počeo da gubi bitku sa ratnikom koji se mnogo kasnije uključio u bitku. Chrome polako uzima sve veći deo kolača, a Fajerfoksu se najviše zamera velika količina memorije koju koristi, kao i preglomazni keš (backup) koji on kasnije koristi za brže otvaranje stranica. To se može podesiti, ali nisu svi vični čačkanju po podešavanjima.


Google Chrome



Hromirani je ušao na mala vrata i za kratko vreme zaposeo tron. U Google-u su uvideli slabosti IE-a i FF-a koje su ispravili. Plus, sam url adress bar je ujedno i google search bar. Korisničko okruženje je krajnje minimallističko, pregledač je brz, moderan, a podrška za sve nove web elemente stiže trenutno.


Opera



Iako se vucara po računarima još od sredine devedesetih, Opera nikada nije zauzimala neko značajnije mesto na internet nebu. Trenutno je popularnija na mobilnim uređajima nego što je ikada bila na računaru. Bez obzira na sve, u pitanju je odličan pregledač koji svoje propuste ispravlja na vreme, prati dešavanja i ide u korak sa vremenom. Opera je jedan od inicijatora (predlagača) HTML5 i CSS3 standarda.


Apple Safari



Safari je dobar pregledač koji nikada nije zaživeo na PC-ju, delom i zato što dolazi iz suprotnog tabora. I pored toga, u pitanju je kvalitetan pregledač.


Zaključak

Bez obzira koji od navedenih pregledača imate i koliko njih, gledajte da ih često nadograđujete. Neki će vam u startu ponuditi novu verziju, dok će drugi da se nadograde sami ako ste podešavanja ostavili netaknuta. Sa novim verzijama dobijate sigurniji pregledač i videćete stranice onako kako je programer to zamislio. Razliku ćete najpre primetiti ako odete kod nekog ko ne mari za sve ovo i vidite kako izgleda vaša omiljena stranica kod njega.

Ostali pregledači (a ima ih) nisu dovoljno popularni pa za njih ima manje podrške. Razlozi su isti za nadogradnju bez obzira koji operativni sistem koristitie.

Up-to-date pregledač je siguran, brz, prikazuje web elemente ispravno a možete ga modifikovati temama i skinovima do neprepoznatljivosti. Plus, mnogi add-on-ovi i plug-in-ovi traže nove verzije da bi radili, tako da...

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*