Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Šta je do Đavola CRC SHA u kontekstnom meniju?
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Šta je do Đavola CRC SHA u kontekstnom meniju?

Važim za nekog ko ne juri za najnovijim verzijama programa, za najnovijim drajverima, update-ovima. Držim se devize: Ako radi, ne popravljaj ništa. Pre izvesnog vremena sam prilikom sređivanja fajlova preko Total Komandera primetio novi set opcija u kontekstnom meniju, iliti opcije desnog klika. Set opcija nosi naziv CRC SHA, a iz naziva podopcija se može naslutiti da je nešto u vezi enkripcija. Ali pitanje je šta je dodalo te opcije na moj računar? Da li je nešto potencijalno opasno? Treba li ih brisati ili je u pitanju nešto bitno?

Pretraga po Googlu kaže da je u pitanju set opcija koje dolaze sa novijim verzijama 7zip alata koji inače služi za raspakivanje fajlova. To me podseti da sam nekom prilikom instalirao poslednju verziju 7zip-a nakon dugo vremena korišćenja neke starije, a sam alat ne koristim nešto specijalno često. 7zip koristi CRC koji služi za traženje grešaka. SHA je kriptografska enkripcija koja radi u jednom smeru. Autori fajlova ili programa koji će biti zapakovani mogu dodati SHA enkripciju gde će 7zip preko navedenog softvera pregledati kod i proveriti autentičnost. Zgodno, nema šta, pogotovo u vremenu kada je internet sve samo ne siguran.



Napredniji korisnici će ukoliko se ukaže potreba znati šta da rade sa opcijama u pomenutom meniju dok oni drugi mogu iste ignorisati, a ukoliko iz nekog razloga ne žele da budu prikazane mogu ih ukloniti. Potrebno je pokrenuti 7zip pa pod tools ići na options. Pod tabom 7zip se nalazi tabela sa čekiranim opcijama koje će se pojaviti u kontekstnom meniju. Poslednja stavka je CRC SHA >. Odčekiramo je i to je to.





Ali, opcije mogu i ostati. Uvek se desnim klikom na fajl mogu proveriti CRC, SHA-1 i SHA-256 kodovi. Ovi kodovi mogu biti korisni ako delite fajlove preko interneta a želite da proverite da li su preneti u potpunosti bez grešaka. Preturajući po opcijama 7zip-a, naleteo sam na benchmark alat koji nudi određeni broj informacija o sistemu a koji nisam ni znao da postoji. 7zip koristim samo da raspakujem određene datoteke koje ne mogu drugačije. Velika greška, jer u pitanju je alat sa više opcija od pukog raspakivanja.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*